Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
90 de ani de la naşterea episcopului Emilian Birdaş
Miercuri, 23 noiembrie, s-au împlinit 90 de ani de la naşterea vrednicului de pomenire episcop Emilian Birdaş. Cu acest prilej, a avut loc, în Catedrala episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" din Caransebeş, o slujbă de pomenire.
Episcopul Emilian Birdaş s-a născut la 23 noiembrie 1921, în satul Rohia, judeţul Maramureş, primind la botez numele de Ioan. A intrat de tânăr ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism tot acolo, sub numele Emilian, şi hirotonit ierodiacon şi apoi ieromonah. După finalizarea studiilor, protosinghelul Emilian Birdaş este numit ca preot slujitor la Catedrala patriarhală din Bucureşti, apoi devine vicar-administrativ la Episcopia Romanului şi Huşilor. În anul 1958, este hirotesit arhimandrit. Ulterior devine preot paroh al Catedralei "Reîntregirii" din Alba Iulia, unde, la acel moment, nu exista o episcopie. La 11 iunie 1973, arhimandritul Emilian Birdaş a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu titlul "Răşinăreanul", fiind hirotonit întru arhiereu la data de 12 septembrie 1973. Ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, s-a preocupat cu precădere de soluţionarea problemelor pastoral-misionare din Harghita, Covasna şi Mureş, contribuind la apropierea dintre confesiuni şi etnii. În anul 1975 a fost reînfiinţată Episcopia Ortodoxă de Alba Iulia, Emilian Birdaş fiind ales, la 14 decembrie 1975, episcop al noii structuri bisericeşti. A fost instalat episcop în Catedrala "Reîntregirii" din Alba Iulia, la 25 ianuarie 1976, unde a păstorit până în ianuarie 1990. În data de 4 aprilie 1990, episcopul Emilian Birdaş este ales arhiereu-vicar al Episcopiei Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului, cu titlul "Arădeanul". La 12 iulie 1994, Emilian Birdaş a fost ales episcop al reînfiinţatei Eparhii a Caransebeşului, fiind considerat restauratorul vieţii bisericeşti din Banatul montan. La Caransebeş a început construcţia unei Catedrale episcopale şi a reluat tipărirea "Foii Diecezane" şi a "Calendarului Românului". Episcopul Emilian Birdaş a trecut la cele veşnice la data 5 aprilie 1996, în oraşul Caransebeş. (Diac. Nicolae Codrea, Darius Herea)