Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
90 de ani de la sfințirea Catedralei Moților din Huedin
În Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - Păzirea poruncilor), 24 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Înălțarea Domnului” din Huedin, supranumită „Catedrala Moților din Huedin”, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la sfințirea lăcașului de cult.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Întrebare esențială”, pornind de la întrebarea tânărului bogat din pericopa evanghelică citită: „Ce să fac ca să moștenesc viața de veci?” (Luca 18, 18). Ierarhul a arătat că, pentru a moșteni Împărăția cerurilor, sunt două căi: păzirea și împlinirea celor 10 porunci - o cale comună - și păzirea și împlinirea celor trei voturi monahale: fecioria, ascultarea și sărăcia, cea din urmă fiind o cale specială, calea monahismului.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Moților, dirijat de preotul Ștefan Tataru și de preoteasa prof. Cristina Tataru.
La finalul Sfintei Liturghii, protopopul Dan Ionuț Lupuțan, în calitate de paroh, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare şi a amintit că la data de 14 octombrie 2024 s-au împlinit 90 de ani de la sfințirea bisericii. În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfinției Sale i-a dăruit un tablou cu chipul protopopului martir Aurel Munteanu, ctitorul bisericii parohiale.
Slujba a fost săvârşită în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare. După săvârşirea Liturghiei, ierarhul s-a recules la mormântul protopopului martir Aurel Munteanu și la mormântul preotului Ioan Morcan, ambele morminte fiind aflate în curtea bisericii parohiale.
90 de ani de la sfinţirea bisericii
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Înălțarea Domnului” a fost edificată între anii 1931 și 1934, în stil neobizantin, fiind ctitorită de protopopul martir Aurel Munteanu. A fost sfințită la data de 14 octombrie 1934, în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, de vrednicii de amintire Episcopul Nicolae Ivan al Clujului și Episcopul Ioan Stroia al Armatei de la Alba Iulia. În prezent, biserica parohială se află în proces de renovare capitală la exterior. Lăcașul de cult este păstorit de preotul paroh Dan Ionuț Lupuțan, care este și protoiereul Protopopiatului Huedin, avându-i alături pe preotul slujitor Ștefan Tataru și pe preotul pensionar Ioan Sabău.