De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A 16‑a ediție a Festivalului cetelor de feciori din Țara Făgărașului
Tineri din comunitățile Țării Făgărașului s-au adunat în ziua de cinstire a Soborului Sfântului Ioan Botezătorul la Catedrala „Sfântul Ioan” din Făgăraș, judeţul Brașov, pentru a participa la Sfânta Liturghie și la festivalul dedicat obiceiului cetelor de tineri colindători. Tinerii au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Manifestarea de la catedrala din Făgăraș a devenit o tradiție, iar întâlnirea cetelor de feciori și fete din satele de la poalele Munților Făgăraș are loc în ziua când se încheie colindul și obiceiurile din perioada sfintelor sărbători în satele făgărășene. Festivalul a fost înființat la inițiativa IPS Mitropolit Laurențiu, în urmă cu 16 ani și se bucură an de an de prezența și binecuvântarea ierarhului, informează Mitropolia Ardealului.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Mitropolit Laurențiu, în prezența cetelor de colindători, a autorităților locale și a credincioșilor din oraș. Cetele de tineri au fost însoțite de primarii localităților din care provin sau de preoții din satele respective. După Sfânta Liturghie, fiecare ceată a interpretat un colind, iar reprezentanții comunităților au transmis mesaje de felicitare.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre începutul propovăduirii Domnului Iisus Hristos și despre importanța păstrării tradițiilor populare românești. Ierarhul i-a îndemnat pe tineri să ducă mai departe tradițiile și să aibă mereu credință în suflet și nădejde în Dumnezeu în fiecare zi din viața lor.
„Dumnezeu să vă dea vouă putere, tenacitate și curaj, iar curajul nu este o simplă virtute. Să vă dea Dumnezeu un curaj statornic și echilibrat, pentru ca împreună cu preoții din bisericile dumneavoastră, cu păstorii de suflete, cu primarii din comunele dumneavoastră, să încercăm să nu se stingă această practică sau acest obicei, această lucrare de a ne întâlni cu toții la hramul acestei catedrale, cinstindu-l pe Sfântul Ioan Botezătorul, dar în același timp și aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru faptul că în perioada sărbătorilor ați revitalizat ceea ce au nevoie oamenii noștri de la sate”, a spus ierarhul.
Sărbătoarea a continuat cu parada cetelor pe străzile din centrul Făgărașului. Tinerii, îmbrăcaţi în costume populare, au prezentat jocurile și obiceiurile din satele Țării Făgărașului.