La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
A doua ediţie a Proloagelor, în curs de apariţie la Craiova
La Editura Mitropoliei Olteniei este în curs de apariţie a doua ediţie a Proloagelor (Vieţile Sfinţilor şi Cuvinte de Învăţătură), pe lunile ianuarie şi februarie. Lucrarea se va tipări sub îngrijirea şi cu arhiereasca binecuvântare a Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
"Ediţia de acum, corectată, îndreptată, completată şi revizuită de noi după ediţia publicată de vrednicul de pomenire mitropolitul Nestor, înaintaşul nostru, urmăreşte să prezinte frumuseţea duhovnicească a cuvintelor descoperite de Dumnezeu sfinţilor săi, precum şi frumuseţea limbii literare vechi, limba vechilor cazanii, cum spunea poetul. În acest prim volum al Proloagelor am gândit să prindem lunile Ianuarie şi Februarie, perioadă a anului bogată în sărbători şi vieţi de sfinţi foarte cunoscuţi şi iubiţi în Biserica noastră. Tot în acest prim volum al Proloagelor găsim şi cuvinte de învăţătură din Scara Sfântului Ioan Sinaitul, din Pateric, din Limonariul Sfântului Ioan Moshu, dar şi din opera Sfântului Ioan Gură de Aur, a Sfântului Efrem Sirul sau a Sfântului Grigorie cel Mare, a cărui Sfântă Liturghie, a Darurilor mai înainte sfinţite, se săvărşeşte în Postul cel Mare. În concluzie, cunoscând evlavia credincioşilor noştri şi dorinţa lor după învăţătura creştină autentică, binecuvântăm apariţia acestui prim volum al noii ediţii a Proloagelor, într-o prezentare grafică deosebită, demnă de valoarea acestei nepreţuite comori a spiritualităţii ortodoxe româneşti. Îi îndemnăm pe toţi credincioşii noştri, monahi şi mireni, să lectureze cu inima şi cu mintea aceste pagini ale Proloagelor, stăruind în a se asemăna cu sfinţii cei bineplăcuţi lui Dumnezeu, în urcuşul lor duhovnicesc", a mărturisit Mitropolitul Olteniei. În deschiderea lucrării va fi publicat şi un amănunţit "Cuvânt înainte" despre semnificaţia teologică a Proloagelor, semnat de IPS Irineu. Prima ediţie a acestei lucrări a fost tipărită la Editura Mitropoliei Olteniei în anul 1991, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu, al Olteniei.