„Marșul pentru viață” a fost organizat sâmbătă, 29 martie, în mai multe localități din Arhiepiscopia Iașilor. Tema ediției din acest an a fost „Fiecare om contează”. La Iași, un număr
A doua zi a Conferinței naționale „Filosofie și Filocalie”
Citiţi şi: Conferința națională „Filosofie și Filocalie” la București
Cadre didactice și studenți de la facultățile de Teologie Ortodoxă și Filosofie din București s-au reunit vineri, 28 martie 2025, în cadrul celei de-a 4-a secțiuni a Conferinței naționale „Filosofie și Filocalie”. Întâlnirea a avut loc tot la Facultatea „Justinian Patriarhul” din Capitală și a cuprins prezentarea a cinci teme, urmată de o masă rotundă.
Secțiunea a fost moderată de pr. asist. dr. Alexandru Atanase Barna, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care ne-a explicat rolul constructiv al acestor întâlniri de dialog academic: „Temele au fost legate în special de Filocalie. Au fost prezentate subiecte precum tema libertății în perspectivă filocalică, tema conștiinței și a interogației de sine, comparații între elementele stoice și creștinismul primelor secole, sau despre tăcerea minții și cuvântul rugăciunii. În mare parte se observă o încercare sinceră și reală de dialog între spațiul formativ filosofic și cel teologic. Folosim concepte similare și metode similare, descoperindu-se un spațiu de dialog mult mai amplu cu posibilități de aplicare fascinante. (…) Un astfel de eveniment este mai mult decât folositor. Exprimă o așteptare în spațiul academic, dar și personal a modului în care noi putem să căutăm resurse pentru a ne încuraja unii pe alții să vedem cât mai clar adevărul. Pe de o parte în sursele revelate, pentru teologi, iar pe de altă parte, prin interogații care să fie clare și sistematice, ferite de pericolul interpretării confuzive astfel încât să putem avea o înțelegere mai aplicată a elementelor de spiritualitate care sunt definitorii pentru noi”.
Vorbitorii acestei secțiuni au fost: prof. dr. Constantin Stoenescu, de la Facultatea de Filosofie din București, cu tema „Cuvânt și rostire în Predicile lui Antim Ivireanu”; lect. dr. Octavian Gordon, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, cu prezentarea „Despre înțelesul termenului «niptic» din subtitlul Filocaliei”; prof. dr. Cristian Iftode, de la Facultatea de Filozofie, cu prezentarea „Practica spirituală a examinării conștiinței în stoicismul târziu și în creștinismul primelor secole”; lect. dr. Laurențiu Gheorghe, tot de la Facultatea de Filosofie, cu referatul „Perspective filocalice ale nevoii de libertate”, urmat de prof. dr. Savu Totu, de la aceeași instituție de învățământ universitar, cu tema „Tăcerea minții și cuvântul rugăciunii”.
La finalul prezentărilor a urmat o masă rotundă în care au fost expuse concluziile acestei întâlniri. „Prezența la această inițiativă extraordinară a fost un prilej de bucurie pentru mine pentru că am reușit să fiu în compania unor oameni deosebiți atât din punct de vedere academic, intelectual, cât și duhovnicesc. Este o oportunitate de a pune în dialog filosofia și teologia în contextul filocalic, care le îmbrățișează pe ambele. Tema pe care am abordat-o este descendența preocupărilor mele legate de înțelesul libertății în modernitate și în lumea creștină. A fost o încercare de a găsi un alt sens al nevoii de libertate, care în lumea noastră seculară a căpătat o valență contrară celei pe care o avea în lumea teologică. Cred că recuperarea sensului teologic al libertății este esențială pentru vindecarea de bolile sufletești pe care le avem acum, create de ieșirea din spațiul firesc al manifestării libertății. (...) Filocalia este un exemplu deosebit de bun pentru a înțelege felul în care Părinții Bisericii trăiau libertatea, o libertate mai profundă și hrănitoare. Nu întâmplător libertatea și fericirea sunt puse împreună de Sfântul Vasile cel Mare, pentru că libertatea în Hristos este de fapt împlinirea vieții noastre”, ne-a declarat lect. dr. Laurențiu Gheorghe, cadru didactic la Facultatea de Filosofie din București.
Conferința națională „Filosofie și Filocalie” a ajuns la a doua ediție și s-a desfășurat în parteneriat cu Centrul de cercetare a istoriei ideilor filosofice din cadrul Facultății de Filosofie din București. Tema din acest an a fost „Contemplând Cuvântul prin cuvinte și tăcere”.