În Duminica dinaintea Botezului Domnului (Ajunul Bobotezei), 5 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a b
A doua zi a Postului Mare la Catedrala Patriarhală
Slujbele specifice începutului Sfântului și Marelui Post au continuat la Catedrala Patriarhală marți, 28 februarie, prin oficierea rânduielii speciale a Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a fost citită a doua parte a Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș de pe Colina Bucuriei.
Urcușul duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post a continuat marți, 28 februarie, la Catedrala Patriarhală unde credincioși bucureșteni s-au reunit în rugăciune de pocăință, participând la săvârșirea slujbei Pavecerniței Mari după rânduiala specială de la începutul Postului Păresimilor, în cadrul căreia a fost citită a doua parte a Canonului Mare, alcătuire a Sfântului Andrei, Episcopul Cretei. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, care au purtat, după tradiția bisericească a acestei perioade de pregătire duhovnicească, veșminte liturgice cernite.
La finalul slujbei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat profunzimea duhovnicească și frumusețea lirică a creației Sfântului Andrei Criteanul, inspirată din Sfintele Scripturi, pe care autorul le cunoștea în amănunt.
„Canonul Sfântului Andrei, Episcopul Cretei, este cea mai cuprinzătoare și mai profundă rugăciune de pocăință pe care Biserica noastră ne-o pune înainte, îndemnându-ne să urmăm pilda celor drepți și să fugim de păcatele celor care L-au mâniat pe Dumnezeu. Dacă vom privi cu atenție în imnografia Bisericii noastre, cea dinainte de Sfântul Andrei Criteanul și cea care a urmat, vom constata că după trecerea a 1.300 de ani de când acest canon a fost alcătuit, frumusețea lui nu s-a știrbit cu nimic. O profunzime, o frumusețe și o căldură a inimii care dorește să alunge tensiunea pe care păcatul o instalează în viața fiecăruia dintre noi. Dacă ascultăm cu atenție, vom descoperi dorința de îndreptare a autorului său. Sfântul Andrei Criteanul, în cei aproximativ 80 de ani pe care i-a trăit, din care mai bine de 60 închinați Domnului, a învățat să se roage în smerenie. A avut mari dascăli, pe care i-a întâlnit de la vârsta de 15 ani, când a venit la Ierusalim și a fost primit în Frăția Sfântului Mormânt. Râvna lui pentru cuvintele Scripturii ne-o oferă prin exactitatea și multitudinea numelor și faptelor din Sfânta Scriptură pe care ni le prezintă. Nu a citit la întâmplare, nu a citit în grabă, ci a înțeles profund sensul istorisirilor atât din Vechiul, cât și din Noul Testament. De aceea, într-o convorbire cu sufletul său, Sfântul Andrei Criteanul ne spune: «Nu ai râvnit faptelor celor drepți, ci ai urmat celor păcătoși, suflete al meu! Pentru aceea, afară de Împărăție te vei încuia». Această cântare cuprinde atât de mult regret pentru păcatul săvârșit de el, dar și pentru păcatul întregii umanități”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat faptul că Sfântul Andrei Criteanul este autor și al altor cântări din imnografia bisericească, evidențiind și o serie de sfaturi sau îndemnuri duhovnicești care se desprind din cuvintele Canonului cel Mare de pocăință. „Sfântul Andrei Criteanul este autorul altor multe imne liturgice care s-au păstrat în Biserica noastră și pe care le ascultăm la marile sărbători. Voi începe cu cele pe care le-a închinat Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, cele mai multe imne, dar și omilii păstrate de Patristica Graeca, peste 20 la număr și alte 56 de omilii întâlnite în alte surse. De asemenea, are mai multe imne liturgice, cum sunt cele de la sfinții anarghiri, de la Sfinții Arhangheli, de la Sfântul Ierarh Nicolae, de la Sfânta Suzana, de la Sfântul Ignatie Teoforul, din săptămâna a patra a Triodului, dar și alcătuiri pentru ziua a treia a săptămânii celei dintâi din Postul Mare, adică la slujba pe care am săvârșit-o în ajunul zilei de miercuri din această săptămână. Apoi, în săptămâna a cincea și a șasea din Sfântul și Marele Post, în zilele dinaintea sărbătorii Stâlpărilor sau chiar la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim. Toate acestea au fost alcătuite de Sfântul Andrei Criteanul”, a amintit ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.