Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Actualitate religioasă Știri A doua zi a pregătirii Marelui Mir în Anul Centenar

A doua zi a pregătirii Marelui Mir în Anul Centenar

Galerie foto (17) Galerie foto (17) Știri
Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 15 Aprilie 2025

La Mirostirionul din incinta mănăstirii bucureștene „Duminica Sfinților Români” a continuat marți, 15 aprilie, procesul de pregătire a Marelui Mir în vederea sfințirii la Liturghia din Sfânta și Marea Joi. Prepararea decoctului de plante şi vin a fost supravegheată de Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În a doua zi a Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos au continuat lucrările de pregătire a Marelui Mir, care va fi sfințit, potrivit rânduielii speciale, în cadrul Sfintei Liturghii din Joia Mare, săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După ce, în prima zi, Preafericirea Sa a sfințit spațiul destinat pregătirii Marelui Mir, respectiv vasele și materiile prime folosite, marți, 15 aprilie, procesul de preparare a continuat prin pregătirea decoctului rezultat din plante care au fost fierte în vin alb. În acest timp, s-au citit fără întrerupere textele evanghelice.

La începutul rânduielii, Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul a citit un pasaj din Sfânta Evanghelie, apoi a aprins focul la cele două vase de inox în care s-a pregătit decoctul, turnând prima cantitate de vin alb și adăugând apoi primele plante. În acest timp, preoții și diaconii înveșmântați au omogenizat cu palete din lemn amestecul de plante și vin, în care s-au adăugat regulat ingrediente după rețeta tradițională.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul ne-a vorbit despre această etapă a preparării fierturii de plante și vin care are loc în Sfânta și Marea Marți.

„Ne aflăm în a doua zi din cele trei de pregătire a Marelui Mir. Ieri-dimineață, după ce Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a sfințit spațiile, cele de rugăciune și cele de pregătire a Marelui Mir, îndată s-a trecut la prima fază a acestei pregătiri, anume tăierea plantelor aromate și amestecul lor după cantitățile indicate de tradiția multiseculară a pregătirii Marelui Mir. Astăzi dimineață am început cea de-a ­doua fază a pregătirilor, anume fierberea plantelor, pregătite ieri, cu vin de cea mai bună calitate. Lucrarea acesta se petrece vreme de câteva ore, timp în care, din etapă în etapă, se adaugă noi cantități de plante și noi cantități de vin, pentru că aceste plante au capacitatea de a absorbi o mare parte a lichidului. Decoctul se va lăsa la răcit, să se limpezească, fiind pregătit pentru a treia și ultima etapă, care se va consuma miercuri, și anume fierberea acestui decoct în vasul central împreună cu uleiul de măsline de o înaltă calitate, la care se vor adăuga celelalte esențe, tămâie, smirnă și alte aromate, ­care împreună simbolizează mul­țimea darurilor Duhului Sfânt”, a precizat Preasfinția Sa.

Totodată, ierarhul ne-a vorbit și despre modul în care este amenajat spațiul în care are loc această lucrare specială de preparare a Marelui Mir pentru sfințirea din Joia Mare.

„Lucrarea materială care se petrece în aceste trei zile este în­soțită de rugăciune și de citirea permanentă a Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în cele patru redacții: Matei, Marcu, Luca și Ioan, în această cameră amenajată ca un adevărat paraclis. Central este așezată icoana Pogorârii Duhului Sfânt pentru că Marele Mir va fi sfințit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de toți membrii Sfântului Sinod, la Sfânta Liturghie din Sfânta și Marea Joi, iar această sfințire a Marelui Mir are loc prin coborârea și puterea Sfântului Duh. După rugăciunile de epicleză, Marele Mir devine Sfântul și Marele Mir. Tot în această sală se mai găsesc două icoane în care sunt reprezentate ungerea picioarelor Mântuitorului de către Maria, sora lui Lazăr, în semn de recunoștință pentru marea minune pe care a săvârșit-o cu fratele ei, anume învierea în a patra zi după moarte, respectiv ungerea trupului Mântuitorului după coborârea grabnică de pe cruce și ­înainte de așezarea în mormânt, când Trupul Său a fost uns cu aloe și smirnă de către cei doi ucenici, anume Nicodim care venise noaptea la Iisus și Iosif din Arimateea, care Îi oferă și mormântul său în care nimeni nu mai fusese vreodată așezat. Tot în această sală sunt trei fotografii care arată folosirea Sfântului și Marelui Mir, anume Mirungerea, care este comunicată celui de curând botezat, sfințirea Sfântului Jertfelnic din Sfântul Altar și sfințirea Antimiselor, care sunt, de altfel, tot altare, având în ele inserate, ca și Sfânta Masă a Altarului, moaște ale sfinților mucenici”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.

În a doua parte a zilei, la lucrările de preparare a decoctului de plante și vin a participat și Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. În a treia zi a pregătirilor Marelui Mir, decoctul de plante și vin va fi mutat în vasul mare din camera centrală a Mirostirionului, unde va fi amestecat cu ulei de măsline și alte materii aromatice. La finalul procesului de pregătire, Marele Mir va fi turnat în cele 12 amfore de argint cu capacitatea de 25 de litri fiecare și va fi păstrat în Catedrala Patriarhală până la momentul sfințirii din timpul Sfintei Liturghii din Sfânta și Marea Joi.