Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
A fost inaugurat ediculul Sfântului Mormânt
Ediculul Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost inaugurat ieri, 22 martie, în urma lucrărilor de restaurare şi conservare efectuate de experţi ai Universităţii Tehnice din Atena. La evenimentul istoric au fost prezenţi Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic; Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, dar şi reprezentanţi ai mai multor Biserici creştine din lume. Reprezentantul Patriarhiei Române a fost arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.
Echipa de experţi ai Universităţii Tehnice din Atena a renovat edificiul aflat deasupra mormântului unde a fost aşezat Trupul Mântuitorului Iisus Hristos după Răstignirea Sa. „Cetatea Ierusalimului a serbat un eveniment istoric, şi anume, ceremonia care a marcat definitivarea lucrărilor de conservare şi restaurare la ediculul Sfântului Mormânt, adică la cubiculumul unde se păstrează Mormântul Domnului Iisus Hristos. Lucrările au început anul trecut, după Sfintele Paşti, şi acum au fost finalizate. La eveniment au fost prezenți Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic; Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, dar şi alţi oaspeţi şi donatori, care au ajutat la finalizarea acestui proiect important. Au fost prezenți Francesco Paton, Custodele Ţării Sfinte; Arhiepiscopul Nouran Manoughian, Patriarhul Armean al Ţării Sfinte; Arhiepiscopul Pierbattista Pizzabala, Administratorul Apostolic al Patriarhiei Latine a Ţării Sfinte; Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale ş.a. Toate aceste personalităţi au fost prezente în faţa Sfântului Mormânt, unde a avut loc ceremonia de inaugurare a acestor lucrări de definitivare şi de prezentare”, ne-a declarat arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a mulţumit apoi donatorilor şi sprijinitorilor care au ajutat la restaurarea acestei importante biserici, de care se leagă toată istoria creştinătăţii. În timpul lucrărilor de restaurare a fost descoperită lespedea pe care a fost aşezat Trupul Mântuitorului Iisus Hristos. Fiecare piatră a construcţiei a fost desprinsă şi curăţată de impurităţi, apoi a fost aşezată la locul ei. De asemenea, au fost introduse şuruburi din titan în structura de rezistenţă şi a fost restaurată pictura. Edificiul a avut nevoie urgentă de aceste lucrări după ce o perioadă îndelungată a fost expus unor factori de mediu precum: apă, umiditate, fum de la lumânări etc.