Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
A fost lansat concursul „Varlaam. Bucuria cunoaşterii“
La Şcoala „Varlaam Mitropolitul“, aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a avut loc ieri, 22 ianuarie 2014, lansarea oficială a concursului „Varlaam. Bucuria cunoaşterii“, ce se va desfăşura în data de 1 martie. Competitorii vor fi atât elevii din clasa a IV-a din Iaşi, cât şi părinţii acestora.
Începând de ieri, la concursul organizat de Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ au început înscrierile, doritorii putând să se înregistreze pe site-ul instituţiei, www.scoalavarlaam.ro. Lansarea oficială a competiţiei „Varlaam. Bucuria cunoaşterii“ a avut loc ieri, 22 ianuarie 2014, la sediul instituţiei de învăţământ situat pe strada Lascăr Catargi nr. 33, în prezenţa a numeroase oficialităţi - reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, ai Primăriei Iaşului, alături de care s-au aflat cadrele didactice ale şcolii, părinţi şi elevi, precum şi reprezentanţi mass-media. Dintre cei prezenţi la eveniment amintim pe Marius Sorin Dangă, viceprimar al oraşului Iaşi, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor şi preşedinte al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Alla Apopei, inspector pentru proiecte educaţionale în cadrul ISJ Iaşi.
„Prin acest concurs dorim ca participanţii să se bucure în mod deplin de cunoaştere“
Competiţia va fi prima activitate de acest gen organizată de Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ în spaţiul public, reprezentând o premieră şi prin concept, participanţi fiind elevi din clasa a IV-a de la toate şcolile din Iaşi, alături de părinţii lor. Ei îşi vor exersa cunoştinţele şi abilităţile din perspectiva tuturor dimensiunilor solicitate pentru reuşita în viaţă - inteligenţa academică, inteligenţa emoţională şi inteligenţa spirituală, după cum a precizat Simona Marinică, directorul Şcolii „Varlaam Mitropolitul“: „Noutatea o reprezintă transdisciplinaritatea competiţiei, cât şi faptul că la realizarea proiectului vor fi invitaţi şi părinţii elevilor participanţi. Ne interesează să vedem atât testarea copiilor din punct de vedere cognitiv, dar şi relaţionarea acestora cu părinţii. E nevoie de cei trei pioni în viaţa fiecărui om - Şcoala, Familia şi Biserica, iar prin acest concurs dorim ca participanţii să se bucure în mod deplin de cunoaştere“.
De asemenea, părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, a subliniat în discursul rostit la lansare că prin concursul „Varlaam. Bucuria cunoaşterii“ se urmăreşte sporirea preocupării pentru copiii ce învaţă la această instituţie, prin implicarea cadrelor didactice, a părinţilor şi a Bisericii: „Şcoala «Varlaam Mitropolitul» este o instituţie de învăţământ în care încercăm să ne întâlnim cu Dumnezeu şi cu această tradiţie formidabilă de educaţie ieşeană, într-un mod creativ, destins şi plin de bucurie. De aceea şi concursul organizat este unul care se bazează pe aceste elemente. Ce poate fi mai frumos decât faptul ca un copil să se întâlnească cu părintele său la şcoală, să stea cu el în aceeaşi bancă, vorbind despre lucruri şi făcând lucruri, toate acestea cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi sub oblăduirea specialiştilor de la şcoala noastră, care nu pot fi priviţi doar ca nişte furnizori distanţi de experienţe formative. Or, această întâlnire cu părinţii, cu profesorii, cu Biserica, având în centru preocuparea autentică şi generoasă faţă de copii, reprezintă unul din punctele care atrage foarte mult înspre modelul oferit de Şcoala «Varlaam»“.
La final, după prezentarea viitoarei şcoli gimnaziale „Varlaam Mitropolitul“ făcută de doamna dirigintă Cristina Timofte, toţi cei prezenţi au făcut o vizită în unitatea de învăţământ, sub genericul „Ziua porţilor deschise“.