În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
A fost lansată la Iaşi Platforma Naţională Pentru Educaţie
Marţi, 26 februarie 2013, de la ora 11:00, în Sala Mare a Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a lansat Platforma Naţională Pentru Educaţie, un proiect inovativ care-şi propune să promoveze soluţii pentru reducerea fenomenelor de absenteism şi neşcolarizare, precum şi pentru prevenirea abandonului şcolar.
Platforma Naţională Pentru Educaţie, lansată ieri şi la Iaşi, după Bucureşti şi Timişoara, vizează abordarea problematicii reducerii fenomenelor de absenteism şi prevenirii abandonului şcolar, prin implicarea tuturor entităţilor care oferă servicii în vederea respectării şi promovării dreptului la educaţie şi timp liber al copilului. Această platformă educaţională oferă atât un spaţiu virtual de discuţii şi dezbateri în cadrul web-siteului www.pentrueducatie.ro, cât şi unul real, prin intermediul întâlnirilor dintre actorii cei mai importanţi ai comunităţii în diferite judeţe ale ţării. La Iaşi, lansarea Platformei educaţionale s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, ai Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului, dar şi de prezenţa unor consilieri şcolari, psihologi, psihopedagogi, reprezentanţi ai ONG-urilor.
Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost reprezentat la eveniment de pr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.
„În cadrul manifestării, am transmis cuvântul de binecuvântare al Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan şi, totodată, un cuvânt de sprijin pentru activităţile promovate şi susţinute de Platforma educaţională, arătând că Biserica Ortodoxă Română a avut întotdeauna asemenea activităţi şi a sprijinit accesul la şcoală şi cunoaştere. Aceste lucruri Biserica le-a făcut lucrând şi asupra cauzelor care duc la abandonul şcolar, unde cele de ordin social-economic ocupă un loc important. De aceea, misiunea socială a Bisericii are, mai ales în ceea ce-i priveşte pe copii şi pe familiile acestora, şi o dimensiune de prevenire a abandonului şcolar. L-am amintit ca model în acest sens pe mitropolitul Iacov Putneanul, care a depus eforturi constante în încercarea de a forma mentalitatea timpului său în direcţia conştientizării folosului învăţăturii. Astfel, în lucrarea «Adunare de multe învăţături», tipărită la Iaşi în 1757, pe lângă indicaţiile pe care le dă preoţilor privitor la modul cum trebuie să se pregătească pentru Sfânta Liturghie şi cum trebuie să se comporte în alte situaţii pe care le întâlnesc în pastoraţie, chiriarhul include şi «Învăţătura pentru ca să-şi dea fieştecare om feciorii lui la carte», unde face un insistent apel ca părinţii să-şi dea copiii la învăţătură, văzând «câtă stricăciune şi nepricopseală pricinueşte feciorilor voştri lipsa învăţăturii». În acelaşi timp, mitropolitul Iacov a pus la îndemâna celor pe care îi chema la învăţătură primul Abecedar - tipărit în 1755, primul manual şcolar în limba română care s-a tipărit în Moldova. În concluzie, putem spune că preocuparea Bisericii pentru educaţia copiilor şi tinerilor a fost constantă şi continuă şi de aceea salutăm lansarea acestei Platforme educaţionale“, ne-a declarat pr. Bogdan Racu.