Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
A fost publicat Manualul de Omiletică
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române, a apărut, de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Manualul de Omiletică, semnat de pr. Vasile Gordon (coordonator), pr. Adrian Ivan şi pr. Nicuşor Beldiman. Volumul face parte din Colecţia „Cursuri, Manuale şi Compendii de Teologie Ortodoxă”.
Manualul de Omiletică este destinat studenţilor teologi de la cursurile de licenţă, dar el este folositor şi celor de la master şi doctorat, precum şi preoţilor, în general, mai ales prin anumite capitole şi paragrafe noi, precum şi prin semnalările bibliografice aduse la zi. Volumul este structurat pe o programă analitică alcătuită la Simpozionul profesorilor de omiletică şi catehetică, desfăşurat în primăvara anului 2006, la Arad. Această programă, actualizată ulterior, a fost prezentată în anul 2012 Comisiei de coordonare a editării manualelor şi cursurilor universitare. „Reiterând viziunea distinşilor noştri înaintaşi, am considerat oportun să respectăm linia omiletică tradiţională şi să distribuim prelegerile în cele două mari secţiuni ale materiei, Omiletica generală (teoretică) şi Omiletica specială (practică), similar Liturgicii, având în vedere înrudirea strânsă a celor două discipline (...). Secţiunea generală a cursului evidenţiază temeiurile biblice, patristice şi canonice ale propovăduirii, dar propune şi un scurt excurs istoric, atât în predica din Biserica noastră, cât şi a celei din Bisericile Ortodoxe surori, în ideea valorificării la amvon a elementelor care corespund exigenţelor pastorale de azi. Secţinea specială a cursului, dedicată aspectelor practice, propune, mai întâi, o bună cunoaştere a genurilor predicii, pentru facilitarea unei redactări şi rostiri limpezi, ferite de confuzii şi generalităţi. O atenţie sporită am acordat apoi stilizării, bineştiindu-se că limbajul comunică, dar stilul înfrumuseţează, dând cuvintelor expresivitate şi vioiciune. Menţionăm faptul că o bună parte din conţinuturile prelegerilor din acest volum au fost preluate din primul nostru curs, Introducere în Omiletică (Ed. Universităţii din Bucureşti, 2011), fie integral, fie sub o formă prelucrată, cu actualizările necesare”, a subliniat pr. Vasile Gordon, în cuvântul înainte al cărţii.
La finalul fiecărei prelegeri sunt notate propuneri pentru câte două-trei „subiecte de seminarizare”, alese pentru a fi aprofundate la orele de seminar, cu anumite chestiuni care solicită alocarea unui anumit timp special în acest scop. Tot la finalul prelegerilor, studenţii au la dispoziţie o listă bibliografică selectivă, cu titluri reprezentative, din care au fost extrase anumite informaţii.