De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A fost publicată monografia Parohiei Timişoara-Iosefin
La Editura "Învierea" a Arhiepiscopiei Timişoarei a apărut recent lucrarea "Iosefinul ortodox. Contribuţii monografice" a preotului Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei. Volumul a fost tipărit cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Lucrarea începe cu un cuvânt al Mitropolitului Nicolae, în care este evidenţiată importanţa lucrării pentru istoria bisericească din această parte de vest a ţării. "Istoria Bisericii Ortodoxe Române, în general, şi cea a Bisericii noastre bănăţene, în special, consemnează apariţia a numeroase monografii consacrate parohiilor şi lăcaşurilor de cult parohiale sau mănăstireşti. Alcătuite de preoţi şi învăţători, acestea au rămas, peste timp, importante surse de documentare pentru cercetători şi istorici, ca şi pentru toţi cei care au dorit şi doresc să se aplece asupra trecutului nostru bisericesc. Orice monografie bisericească este, de altfel, nu numai un izvor documentar, un instrument de lucru indispensabil oricărui cercetător, ci şi o carte de vizită a lăcaşului de cult descris şi a parohiei din care face parte, cuprinzând nu numai date referitoare la zidirea bisericii, dar şi numeroase alte detalii de pe parcursul existenţei sale, până la zi. De aceea, ne bucurăm şi apreciem pozitiv lucrarea de documentare, realizată în premieră de părintele dr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al eparhiei noastre şi paroh al bisericii Parohiei Timişoara-Iosefin, în vederea alcătuirii primei monografii a acestei parohii şi a Bisericii "Naşterea Maicii Domnului", un adevărat monument de artă religioasă contemporană, dar şi un loc cu profunde reverberaţii spirituale pentru oraşul Timişoara şi întreaga eparhie", precizează Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae. Cartea scrisă de pr. Ionel Popescu face o incursiune în istoria parohiei din cel mai nou cartier istoric al Timişoarei, Iosefinul, întemeiat în anul 1744, şi care s-a numit la început Maierele german, după numele primilor săi locuitori. Astfel, sunt prezentate situaţia politico-religioasă a oraşului de pe Bega, la data înfiinţării parohiei, precum şi date biografice ale ctitorilor acesteia şi ale primilor slujitori. Totodată, volumul prezintă numeroase informaţii referitoare la arhitectura lăcaşului de cult, pictura acestuia, corul parohial, tipografia parohială, biblioteca şi arhiva, precum şi cantina socială a parohiei. În paginile lucrării sunt menţionate şi activităţile pastoral-misionare şi culturale importante desfăşurate de-a lungul anilor în parohie, prin contribuţia Societăţii social-filantropice "Sfânta Maria" şi a Fundaţiei "Preot Ioan Olariu". În finalul lucrării sunt prezentate o serie de informaţii privind lucrările de dotare şi reamenajare realizate la sfântul lăcaş în anii 2001-2012. Volumul, tipărit la editura Arhiepiscopiei Timişoarei, apare în condiţii grafice de excepţie, paginile fiind îmbogăţite de numeroase imagini şi fotografii de arhivă din viaţa parohiei. (George Giurgiu)