La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
A fost restaurată Biserica „Sfânta Parascheva“ din Valea Sării, Vrancea
Biserica de lemn "Sfânta Parascheva" din Valea Sării, judeţul Vrancea, a fost restaurată de un grup de meşteri din Maramureş, informează Agerpress, iar recepţia lucrărilor a fost făcută zilele trecute de Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea.
Şeful direcţiei, Florin Micu Iliescu, a declarat că lucrările demarate în luna mai au avut o valoare de peste 400.000 de lei, iar rezultatul este "o bijuterie". "Sunt lucrări de o foarte bună calitate şi s-a lucrat repede", a mai spus Florin Micu. Au fost realizate 27 categorii de lucrări, printre care consolidarea structurii de lemn, învelitoarea sită de brad. În prezent, mai sunt în derulare lucrări de restaurare la bisericile din lemn din Moviliţa, Corbiţa şi Rugineşti. Toate lucrările de restaurare a bisericilor din lemn sunt efectuate de firme din Maramureş. Biserica "Sfânta Parascheva" este un lăcaş de închinăciune realizat din lemn de către meşteri locali, între anii 1772 şi 1773. Meşterii locali au folosit bârne din lemn de stejar, încheiate în "coadă de rândunică" pentru pereţii edificiului, pe care l-au clădit pe un soclu din piatră de râu. "Interiorul este simplu, fiind reprezentat de uşile împărăteşti din lemn şi de scenele pictate care redau în culori pastelate pe Arhanghelul Gavriil şi pe Fecioara Maria în cadrul Bunei Vestiri. În biserică se mai păstrează fragmente de icoane pe pânză provenind de la o veche catapeteasmă în care sunt redate scenele "Judecata de Apoi" şi "Împărtăşirea Mariei Elisabeta" şi care a fost pictată la finele secolului al XIX-lea", se arată într-un comunicat al Direcţiei de Cultură Vrancea.