Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a fost prezent duminică în Parohia românească „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Panciova, Serbia. Credincioșii ortodocși români din această
A fost sfinţită Biserica Parohiei Parc Rahova I din Bucureşti
Noul locaş de cult al Parohiei Parc Rahova I, Protopopiatul Sector 5 Capitală, a fost târnosit ieri, 15 octombrie 2017, în Duminica a 21-a după Rusalii, biserica primind cu acest prilej hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium”. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de slujitori.
Credincioşi bucureşteni, dar şi din împrejurimile Capitalei au participat ieri-dimineaţă la Sfânta Liturghie săvârșită la biserica Parohiei Parc Rahova I de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În continuare, Patriarhul României, împreună cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor au sfinţit noua biserică a acestei parohii. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că sfinţirea cea mare a bisericii, numită şi târnosire, este un moment rar în viaţa unei parohii şi de aceea reprezintă o binecuvântare atât pentru enoriaşi, cât şi pentru cei care participă la un astfel de eveniment religios. „Celor care participă la slujba de sfinţire a unei biserici li se dăruiesc o mulţime de daruri duhovniceşti, dacă, bineînţeles, stau cu luare aminte, cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste. Biserica, deşi este pe pământ, deşi este zidită de oameni, este totuşi o poartă a cerului. Din ziua sfinţirii ei, prin harul Preasfintei Treimi, biserica devine casă a Preasfintei Treimi. Cele trei Evanghelii care s-au citit atunci când s-a sfinţit biserica în exterior ne arată ce primim noi în biserică. În primul rând primim iertarea păcatelor. Numai în biserică primim iertarea păcatelor! În al doilea rând, aici primim adevărata fericire, care vine din legătura noastră vie cu Dumnezeu, Izvorul vieţii şi al fericirii. Când ascultăm cuvântul lui Dumnezeu în biserică şi apoi îl punem în practică prin fapte bune, atunci suntem oameni fericiţi (...). Din a treia Evanghelie aflăm că aici, în biserică, primim arvuna vieţii veşnice, ne împărtăşim cu ceva, cu Trupul lui Hristos, dar ne unim cu Cineva, cu Hristos. De aceea, când ne împărtăşim cu Sfânta Euharistie, deja avem în sufletele noastre arvuna vieţii veşnice”, a evidenţiat Părintele Patriarh Daniel.
„În biserică ne vindecăm de însingurare şi de singurătate”
În continuare, Preafericirea Sa a explicat de ce bisericile ortodoxe sunt pictate. „Biserica este poarta cerului, laborator al Învierii, anticamera sau pridvorul Împărăţiei cerurilor, cum au numit-o Sfinţii Părinţi. De aceea, biserica ortodoxă este pictată. Biserica ortodoxă este deplin realizată după ce este pictată (...). Nu ne rugăm singuri în biserică, ci împreună cu Sfinţii Apostoli, Proroci, Ierarhi, Mucenici, Cuvioşi şi cu toţi sfinţii din toate timpurile şi din toate locurile. De aceea, în biserică noi avem atâta binecuvântare, atâta întărire sufletească. În biserică ne vindecăm de însingurare şi de singurătate. Această biserică pictată ne arată că sfinţii se apropie de noi şi că nu suntem făcuţi pentru mormânt. Moartea nu a fost făcută de Dumnezeu, ea a fost o urmare a păcatului. Noi suntem făcuţi pentru viaţa veşnică. Biserica pictată este nu numai o carte frumoasă din care noi învăţăm, ea este, în primul rând, mărturisirea credinţei în Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel veşnic”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
Ordine şi diplome bisericeşti pentru ctitori şi binefăcători
La final, Patriarhul României i-a oferit pr. paroh Cezar Gherasim, de la Parohia Parc Rahova I, Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” pentru clerici. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost oferit domnului Iulian Ungureanu, iar Ordinul „Maria Brâncoveanu” doamnei Ioana Petre. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit Diploma Omagială 2017 „Anul Omagial al Sfintelor Icoane, al Iconarilor şi al Pictorilor bisericeşti” cu medalie următorilor: pr. Gheorghe Aramă, pr. Ştefan Ciobotaru, diac. Aurel Mirea, fam. Gheorghe şi Teodora Ghenoiu, fam. Mariana şi Lucian Mihalache, Gabriel Bocancia, Florica Damian, Mariana Velciu, Ştefania Niculescu, fam. Daniela şi Sorin Stamate, Roman Valeriu, Petrică Bulgaru şi Marian Preda. Diploma Omagială 2017 „Anul Omagial al Sfintelor Icoane, al Iconarilor şi al Pictorilor bisericeşti” a fost acordată Consiliului parohial şi Comitetului parohial al Parohiei Parc Rahova I, Protopopiatul Sector 5 Capitală. Pentru biserică, Părintele Patriarh Daniel a oferit o cruce de binecuvântare, precum şi mai multe cărţi apărute recent la editurile Patriarhiei Române. La rândul său, pr. paroh Cezar Gherasim i-a oferit Patriarhului României o icoană cu chipul Maicii Domnului.