În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
A fost sfinţită Biserica Parohiei Popa Soare
Biserica Parohiei Popa Soare, Protopopiatul Sector 2 Capitală, a fost resfinţită ieri, 23 septembrie 2018, la 273 de ani de la zidirea şi târnosirea acesteia, în data de 15 septembrie 1745. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. După slujba de sfinţire, ierarhul, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta Liturghie în sfântul locaş de rugăciune nou sfinţit, în prezenţa a numeroşi credincioşi bucureşteni, dar şi din împrejurimile Capitalei.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a făcut referire la Evanghelia Duminicii a 18-a după Rusalii, de la Sfântul Evanghelist Luca (cap. 5, versetele de la 1 la 11), în care este relatată pescuirea minunată. „Mântuitorul Iisus Hristos a luat pe lângă El oameni simpli, majoritatea dintre ei pescari. De ce? Pentru că pescarul are această experienţă. El aruncă mreaja în apă şi ştie că Dumnezeu face ca în această mreajă să se prindă peştii. Astfel, în întreaga lor activitate, Apostolii au învăţat că Hristos este Cel care din marea învolburată a acestei lumi pescuieşte sufletele pe care le alege pentru Împărăţia cerurilor. Iar Apostolii, pescari de oameni, de suflete, doar împlinesc această lucrare sfântă pe care Hristos însuşi o săvârşeşte. Sigur, să nu avem impresia că Hristos a avut doar apostoli pescari. L-a avut pe Luca, cel care a fost ucenicul şi secretarul Sfântului Apostol Pavel şi care era medic şi artist. De asemenea, Sfântul Apostol Luca a fost foarte apropiat Maicii Domnului, de aceea Evanghelia lui ne vorbeşte despre multe lucruri pe care le-a auzit din gura Sfintei Fecioare Maria. Sfântul Apostol Pavel a fost un savant în adevăratul sens al cuvântului, făcând şcoala rabinică cu cel mai vestit rabin din poporul ales din vremea aceea. Sfântul Matei fusese vameş înainte de alegerea sa şi el a avut cel puţin studii medii, iar ca vameş avea o cunoaştere a realităţilor sociale deosebită”, a spus ierarhul.
În continuare, Preasfinţia Sa a precizat că barca sau corabia lui Simon Petru reprezintă Biserica lui Hristos. „Din secolul al 2-lea, într-un text intitulat Constituţiile Apostolice se prevede că, din punct de vedere arhitectural, biserica trebuie să aibă forma unei corăbii, deoarece ea simbolizează corabia din care a predicat Hristos, corabia în care a intrat Hristos în timpul furtunii pe mare. Biserica este corabia care-L are pe Hristos conducător şi care are Crucea cea de viaţă făcătoare drept catarg. Biserica este singura care ne poate duce la limanul cel liniştit al Împărăţiei cerurilor”, a spus PS Episcop Varlaam Ploieșteanul.
Din soborul de slujitori au făcut parte pr. Costin Spiridon, consilier patriarhal, Comunităţi bisericeşti externe; pr. Aurel Mihai, vicar eparhial, pr. paroh Niculae Vladu şi pr. Gheorghe Tudose. La final, toate persoanele care s-au implicat în mod deosebit în realizarea lucrărilor la locaşul de cult au fost evidenţiate, părintele paroh Niculae Vladu primind din partea Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul o icoană cu chipul Maicii Domnului. La rândul său, pr. paroh Niculae Vladu i-a oferit Preasfinţiei Sale o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei.