În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
A fost sfinţită Biserica Regimentului 30 Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul” din Capitală
Ieri, 20 septembrie 2009, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a sfinţit Biserica „Sf. Mare Mucenic Mina” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Regimentului 30 Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul”, singura unitate militară a Armatei Române specializată în ceremonii şi onoruri militare. La eveniment a participat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Româme, PF Părinte Daniel. Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit în semn de preţuire şi binecuvântare mai multe diplome şi distincţii de vrednicie celor care au contribuit la ridicarea şi înfrumuseţarea acestei biserici.
În încheierea evenimentului la care au participat IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai autorităţilor locale şi foarte mulţi credincioşi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură, prin care a evidenţiat semnificaţiile teologice ale sfinţirii unei biserici, arătând că locul, în care noi simţim că Sfânta Cruce se transformă în bucuria Învierii, este Biserica.
„Biserica este casa Sfintei Treimi din momentul sfinţirii”
Preafericirea Sa a subliniat că prin slujba sfinţirii, Biserica zidită de oameni devine casa Sfintei Treimi şi este plină de daruri cereşti. „Biserica este casa Sfintei Treimi din momentul sfinţirii în numele Sfintei Treimi, dar Sfânta Treime a zidit această casă, a întărit-o, a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit-o folosind mâinile noastre, pentru că suntem membre ale Trupului tainic al lui Hristos. Fericiţi sunt cei care au împrumutat mâinile lor lui Hristos, Capul Bisericii, ca să se zidească o casă nouă, o poartă a cerului pentru Sfânta Treime”, a spus PF Daniel.
Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat, de asemenea, că slujba sfinţirii bisericii are multe rugăciuni şi multe gesturi sfinte, acte sfinte în care sunt cuprinse foarte multe înţelesuri duhovniceşti privind rostul bisericii. „În această biserică construită de oameni pentru Dumnezeu şi devenită casă a Preasfintei Treimi şi pusă sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Mina şi a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe primim lucruri cereşti netrecătoare ca răsplată, ca răspuns, ca dar al lui Dumnezeu pentru darurile materiale oferite în forma acestei biserici. Aceste daruri netrecătoare cereşti reies din cele trei Evanghelii care se citesc atunci când este sfinţită o biserică nouă”, a explicat Patriarhul României.
„Fericirea adevărată este legătura noastră cu Dumnezeu”
Preafericirea Sa a arătat că în mod special în Biserică se dăruieşte iertarea păcatelor, subliniind că cel de al doilea mare dar pe care Dumnezeu ni-l dăruieşte în Biserică este adevărata fericire, iar cel mai mare dar care ni se dăruieşte ca o arvună încă din timpul vieţii acesteia în Biserică este viaţa veşnică. „Fericirea adevărată este legătura noastră cu Dumnezeu şi din legătura noastră cu Dumnezeu exprimată în rugăciune, în credinţă puternică, în participarea la sfintele slujbe se sfinţeşte toată viaţa noastră. Se sfinţeşte familia, se sfinţesc copiii, se sfinţesc activităţile, se sfinţesc părinţii, se sfinţesc rudele, prietenii, toţi cei prezenţi în rugăciunile noastre aduse în faţa Preasfintei Treimi, în Biserica Preasfintei Treimi”, a spus Patriarhul.
Diplome şi distincţii de vrednicie
În încheiere, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a săvârşit slujba hirotosiei întru iconom stavrofor pentru preotul militar Cristian Niculescu, iar după aceea a felicitat pe toţi cei care au contribuit la zidirea acestei biserici. Celor care au contribuit mai mult la ridicarea, înfrumuseţarea şi dotarea acestei biserici le-a oferit în semn de preţuire şi binecuvântare Diploma Sfântului Andrei, Ordinul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, distincţii de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, şi distincţii de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.