Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
A fost sfinţită Biserica „Sfânta Treime“ - Militari
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a oficiat ieri, 28 septembrie, slujba de târnosire a bisericii cu hramurile „Sfânta Treime“ şi „Sfinţii şi Drepţii dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana“ a Parohiei „Sfânta Treime“ - Militari, Protoieria Sector 6 Capitală. După slujba de sfinţire, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în vecinătatea sfântului locaş.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a explicat credincioşilor prezenţi semnificaţiile duhovniceşti ce se desprind din Evanghelia pescuirii minunate, precum şi simbolismul corabiei. „Dincolo de această minune pe care o prezintă Mântuitorul Iisus Hristos, noi înţelegem că El învăţa din mijlocul corabiei. Această corabie în care suntem invitaţi cu toţii este Biserica lui Hristos, iar Evanghelia de pe Sfânta Masă şi Evanghelia care este scoasă din Sfântul Altar către credincioşi Îl reprezintă pe Hristos Cuvântul, ascuns în cuvintele Scripturii, care vine către oameni să le vorbească până la sfârşitul veacurilor despre Împărăţia cea veşnică a lui Dumnezeu. De aceea şi cele mai multe biserici se aseamănă până la identitate cu o corabie, deoarece ea este corabia din care Hristos ne cheamă la mântuire şi ea este corabia care ne trece de la pământ la cer şi de la moarte la viaţă. Astăzi, când am sfinţit această biserică, ne-am rugat ca ea să devină liman, adică ţărm sigur pentru cei care călătoresc pe marea cea învolburată a acestei vieţi“, a spus Preasfinţia Sa. În continuare, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a arătat că peştii pe care i-au prins în chip minunat ucenicii sunt simbolul Sfintei Euharistii, hrana pe care Domnul Hristos ne-o oferă spre viaţa de veci. „Peştii au această putere simbolică pentru că din primele zile ale creştinismului simbolul cel mai frecvent întâlnit între creştini era peştele reprezentat în câteva linii foarte simple. În limba greacă la cuvântul peşte se spune IHTIS, iar Părinţii Bisericii ne învaţă că acest cuvânt alcătuit din aceste cinci litere reprezintă iniţialele fiecărui cuvânt din fraza «Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul». Deci, peştele era nu doar un simbol care îi reprezenta pe creştini, ci pe Păstorul creştinilor, Mântuitorul Iisus Hristos“, a explicat Preasfinţia Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marius Cristinel Răducu a fost hirotonit întru preot, pe seama Parohiei „Sfânta Treime“ - Militari.
La final, PS Episcop Varlaam Ploieşteanul a oferit părintelui paroh Anichit Orest Ciucă Diploma omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ cu medalie. De asemenea, Preasfinţia Sa a oferit părintelui Ion Ciucă de la Parohia Roşu, Protoieria Ilfov Sud, „Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni pentru clerici“. Diploma omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ cu medalie a mai fost oferită următorilor ctitori şi binefăcători ai sfântului locaş: Rareş Mănescu, primarul Sectorului 6 Capitală; Cristian Constantin Poteraş; Adrian Nicolae Lemeni; Lucian Zmaranda; Cezar Păvălaşcu; Vintilă Bogdan. De asemenea, Consiliului parohial şi Comitetului parohial le-a fost oferită Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. La rândul său, părintele paroh Anichit Orest Ciucă i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, iar Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul i-a oferit o icoană cu Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, un epitrahil, un omofor şi o bederniţă cu Sfânta Filofteia de la Argeş.