Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
A fost sfinţită Biserica „Sfinţii Cosma şi Damian“ din Bistriţa
Biserica "Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian" din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie din Bistriţa a fost sfinţită duminică, 15 mai, de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul sfinţirii şi a Sfintei Liturghii, Mitropolitul Andrei a tălmăcit pericopa evanghelică, punând accent pe sprijinirea bolnavului. La slujba de sfinţire a Bisericii "Sfinţii Cosma şi Damian" au participat şi invitaţii la cel de-al X-lea Seminar de Medicină şi Teologie, desfăşurat la Bistriţa. Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a arătat importanţa acestui seminar pentru eficienţa actului medical şi religios: "S-a făcut aici, la spital, o biserică frumoasă, dar domnul director Mircea Gelu Buta este preocupat şi teoretic de legătura dintre trup şi suflet, dintre medicină şi teolgie, aşa se face că de 10 ani la Bistriţa au loc aceste întâlniri minunate dintre medici şi teologi, oameni pricepuţi care încearcă să găsească rezolvarea multor neputinţe pe care le au oamenii. E mare lucru ca atunci când este cineva bolnav să-i acordăm şi asistenţă trupească, şi asistenţă sufletească".
Iniţiatorul Seminarului de Medicină şi Teologie de la Bistriţa, prof. dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului de Urgenţă din Bistriţa, este şi ctitorul bisericii "Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian" din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie. Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită în toamna anului 2005 de către Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Lucrările de edificare au durat până în anul 2008, când s-a deschis biserica, pe data de 23 noiembrie, prin slujba de binecuvântare săvârşită de Preasfinţitul Vasile Someşanul. Pictura în tempera a fost realizată de o familie din Gherla, între anii 2009 şi 2010. Toate cele necesare slujirii, precum veşminte, sfintele odoare, cărţi de slujbe au fost donate de credincioşii care frecventează această biserică. Tot credincioşii au donat icoanele prăznicare şi icoanele sfinţilor din cursul anului bisericesc. De asemenea, construcţia bisericii a fost finalizată cu ajutorul unor sponsori, care au făcut donaţii importante în bani şi materiale.