La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
A fost sfinţită piatra de temelie a Muzeului mitropolitan
„Un cuvânt special de mulţumire se cuvine să adresez muncitorilor, aici de faţă, pe care îi văd de dimineaţă până seara, uneori târziu. Vă mulţumesc pentru toată această jertfă pe care dumneavoastră o depuneţi la această lucrare, rugând pe Dumnezeu să vă aibă în pază şi să ne aibă pe toţi în paza Sa, ca această lucrare frumoasă să o ducem cu toţii la bun sfârşit“ - Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Muzeul mitropolitan începe să prindă contur. În prezenţa oficialităţilor locale, a colaboratorilor Centrului eparhial şi a tuturor celor implicaţi în proiect, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit piatra de temelie a Muzeului mitropolitan, care va fi amenajat în spaţiile de acces din subsolul Catedralei mitropolitane. „Noi avem aici slujbă în fiecare dimineaţă, trei-patru ore, în fiecare seară un ceas şi jumătate, încât considerăm că slujba şi slujbele de binecuvântare nu se fac doar o dată sau din când în când, ci au loc în fiecare zi, ca Dumnezeu să oblăduiască pe cei care sunt implicaţi şi, în special, pe cei care ostenesc cu braţul lor la ridicarea acestui aşezământ şi la înfrumuseţarea întregului complex“, a ţinut să precizeze Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan.
Scopul muzeului va fi acela de a prezenta arta bisericească bizantină. „Obiectele care sunt aşezate în diferite depozite, aici sau de-a lungul şi de-a latul eparhiei, aşteaptă, pe de o parte, restaurarea, pe de altă parte, aşezarea lor spre închinare şi spre admiraţie pentru toţi cei care vor intra în acest aşezământ“, a explicat Mitropolitul Teofan.
Acesta a mulţumit tututor celor care s-au implicat în lucrări. Lui Dumnezeu, în primul rând, apoi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cel care a iniţiat lucrările de consolidare a Catedralei acum 17 ani, colaboratorilor de la Centrul eparhial, autorităţilor locale, finanţatorilor, proiectanţilor, constructorilor. „Un cuvânt special de mulţumire se cuvine să adresez muncitorilor, aici de faţă, pe care îi văd de dimineaţă până seara, uneori târziu. Vă mulţumesc pentru toată această jertfă pe care dumneavoastră o depuneţi la această lucrare, rugând pe Dumnezeu să vă aibă în pază şi să ne aibă pe toţi în paza Sa, ca această lucrare frumoasă să o ducem cu toţii la bun sfârşit“, a încheiat IPS Părinte Teofan.
Muzeul mitropolitan este parte componentă a Ansamblului mitropolitan, care se află în plin proces de amenajare, restaurare şi reabilitare.