În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
A fost sfinţită temelia Catedralei Mântuirii Neamului
Temelia Catedralei Mântuirii Neamului a fost sfinţită joi, 28 iunie, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Lucrările la temelia noii Catedrale patriarhale au început la 28 septembrie 2011. Timp de nouă luni, cu mici întreruperi în perioada anotimpului rece, lucrările la radierul casetat s-au desfăşurat în ritm alert, de dimineaţa până noaptea târziu.
În ajunul sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, temelia noului edificiu a fost sfinţită de către Patriarhul României, alături de care s-au aflat şi Episcopii-vicari patriarhali Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul şi Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, precum şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, autorităţi locale şi muncitorii care se ostenesc zilnic pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului.
În ultima casetă a radierului, care a rămas neacoperită, cea aflată între axele 35-37 per ZZVV, a fost coborâtă crucea din marmură de la slujba punerii pietrei de temelie din 29 noiembrie 2007. Alături de aceasta, într-un tub de inox, au fost aşezate documentul de sfinţire, precum şi copii după documentele fundamentale ale edificiului: autorizaţia de construire, afişele colectei naţionale pentru construirea noii Catedrale patriarhale.
Patriarhul României a mulţumit, cu acest prilej, clericilor, arhitecţilor, constructorilor, Primăriei Generale a Capitalei şi primarilor de sector, muncitorilor şi tuturor celor care au contribuit la realizarea fundaţiei noii catedrale. Întâistătătorul Bisericii noastre a mai vorbit şi despre importanţa şi necesitatea acestui lăcaş de cult, ca simbol spiritual pentru unitatea şi comuniunea românilor ortodocşi de pretutindeni. "Această catedrală este o necesitate liturgică, dar are şi o valoare de simbol al demnităţii poporului român, a cărui creştinare a început prin predica Sfântului Apostol Andrei în Scythia Minor, Dobrogea de astăzi. Ne rugăm lui Dumnezeu ca Sfântul Apostol Andrei şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, pe care îi prăznuim începând din seara aceasta, să ne ajute să construim această biserică pentru a arăta că, de fapt, pe teritoriul României, credinţa apostolică primită de la Sfântul Apostol Andrei a rodit în sufletele oamenilor. Împreună cu această catedrală se înalţă sute de biserici în România de astăzi, ceea ce dovedeşte o credinţă puternică şi, în acelaşi timp, o dorinţă a credincioşilor de a fi un neam de ctitori de lăcaşuri sfinte, deoarece o nouă biserică înseamnă o nouă casă a lui Dumnezeu pe pământ, care pe noi, pământenii, ne înalţă duhovniceşte la ceruri. Este o mare binecuvântare construirea unei biserici, dar şi restaurarea celor vechi, şi din această jertfelnicie arătată ca iubire dăruitoare Mântuitorului Iisus Hristos izvorăsc binefaceri, daruri ale mântuirii şi sănătăţii, o mulţime de bucurii", a mai spus Patriarhul României.
Preafericirea Sa a mai anunţat că Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc a hotărât, în şedinţa din 28 iunie, instituirea unei insigne de ctitor al Catedralei Mântuirii Neamului, care se va acorda în trei grade: Clasa I din aur, Clasa a II-a din argint şi Clasa a III-a din bronz, celor care au ajutat şi vor ajuta la construirea viitoarei Catedrale patriarhale.