De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A început campania „Sănătate pentru sate”
Peste 70 de persoane defavorizate din satul Bălăceanca, comuna Cernica, din județul Ilfov, au fost sâmbătă, 12 septembrie, primii beneficiari ai campaniei „Sănătate pentru sate”, derulată de Patriarhia Română, prin grupul de voluntari format din medici, asistenţi medicali şi personal auxiliar care participă la slujbele de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
La prima acţiune a campaniei „Sănătate pentru sate” au fost prezenţi, la Centrul cultural din localitatea Bălăceanca, 19 medici specialişti, 5 asistenți medicali și o echipă de tineri voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, pentru a oferi consultaţii medicale gratuite. „Prima acţiune a fost aşa cum ne-am aşteptat, fiindcă ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să ajungem în localitatea Bălăceanca, unde am fost așteptați cu brațele deschise de oamenii din sat, dar și de medicul de familie, o doctoriţă cu suflet mare şi cu dragoste de Dumnezeu, care ne-a pus la dispoziție fișele medicale ale pacienților. Până la ora prânzului au trecut pragul Centrului cultural din satul Bălăceanca peste 70 de pacienți, dintre care majoritatea bătrâni, iar restul, tineri și copii. Este un proiect la care m-am gândit cu mult timp înainte şi, cu ajutorul unor colegi şi al părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, avem bucuria să-l ducem la bun sfârşit! Sperăm ca după această primă acțiune să afle de noi cât mai mulți oameni și să vină cu încredere acolo unde vom fi prezenți. Suntem medici cu diferite specializări: gastroenterolog, diabetolog, reumatolog, recuperare medicală, pediatru, stomatolog, oftalmolog, medici de familie, medici interniști, asistenți medicali, voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, și am convingerea că o să mergem mai departe ca să trezim în oameni nu numai dragostea faţă de semeni, ci şi iubirea de Dumnezeu”, a spus dr. neurolog Floricel Cristea, coordonatorul echipei de medici.
„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a început campania «Sănătate pentru sate», o campanie care vine în ajutorul prevenţiei bolilor în mediul rural. Entuziasmul medicilor a făcut ca acest început să nu fie greu şi ne bucurăm că un vis a devenit realitate, fiindcă ne dorim să fim de un real folos celor care sunt în suferinţă, celor care nu se pot deplasa de la domiciliu, bătrânilor care se zbat în sărăcie şi în boală şi tuturor celor care au nevoie de un sfat. Dorim ca această campanie să fie educativă şi preventivă. Contează mult şi educaţia medicală, de care societatea românească este văduvită”, a precizat arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Programul „Sănătate pentru sate” va funcţiona într-o primă etapă ca proiect-pilot pentru câteva luni în zonele care ţin administrativ de Arhiepiscopia Bucureştilor, respectiv: judeţul Prahova, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti, urmând a fi extins, în funcţie de rezultatele obţinute, la nivel naţional.