De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A început Festivalul Muzicii Româneşti
În perioada 15-21 noiembrie se desfăşoară la Iaşi cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti. Potrivit organizatorilor, această ediţie este una academică şi se înscrie în şirul evenimentelor menite să marcheze 150 de ani de învăţământ artistic modern la Iaşi. Mâine seară, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat "Moldova" va concerta Corala Vox ArtâIs, din program amintim creaţia în primă audiţie "De profundis" (Psalm 129) a compozitorului Sabin Păutza.
Festivalul Muzicii Româneşti, ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, a debutat încă de ieri cu un concert cameral extraordinar susţinut de Cvartetul "Ad Libitum". Potrivit organizatorilor, Filarmonica de Stat "Moldova" Iaşi, Universitatea de Arte "George Enescu", Opera Naţională Română Iaşi, anul acesta festivalul marchează 150 de ani de învăţământ artistic modern la Iaşi, dar şi 90 de ani de la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români. Până la data de 21 noiembrie, atât la Filarmonica ieşeană, cât şi la Studioul de muzică de cameră al Universităţii de Arte vor avea loc concerte simfonice, corale, dar şi recitaluri de lied românesc. Mâine seară, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat "Moldova" va avea loc un concert coral susţinut de Corala Vox ArtâIs, care, sub bagheta dirijorului Bogdan Cojocaru, va interpreta, între altele, două lucrări în primă audiţie, respectiv "De rerum natura" - Viorel Munteanu şi "De profundis" (Psalm 129) a compozitorului Sabin Păutza. Tot în cadrul festivalului, dar la Studioul de muzică de cameră al Universităţii de Arte, Ansamblul de Muzică Nouă "Profil" va susţine un recital simfonic. Vineri, 19 noiembrie, ieşenii sunt invitaţi la un concert simfonic, orchestra Filarmonicii ieşene sub bagheta maestrului Valentin Doni interpretând creaţii ale lui Vasile Spătărelu, Sigismund Toduţă, Pascal Bentoiu şi George Enescu. Sâmbătă, la Studioul de muzică de cameră al Universităţii violoncelistul Alexandru Moroşanu şi pianista Tatiana Moroşanu vor susţine un recital de muzică românească, din program amintim "Variaţiuni libere pe o temă bizantină din sec. XIII" a compozitorului Paul Constantinescu. Concurs naţional de compoziţie În zilele de 20 şi 21 noiembrie, la Universitatea de Arte "George Enescu", Sala Symposion, se va desfăşura Simpozionul Naţional Studenţesc "Musicologia Mirabilis", tema ediţiei din acest an, a IV-a, fiind "Valori ale muzicii româneşti în context european". În aceeaşi perioadă se va desfăşura şi Concursul Naţional de Compoziţie "Al. Zirra", eveniment ajuns la ediţia a VII-a sub coordonarea prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul instituţiei de învăţământ superior. Ediţia a XIV-a a Festivalului Muzicii Româneşti face parte din noua serie reluată la Iaşi în octombrie 2007. În perioada 2007-2009 au avut loc trei ediţii, care au marcat, între altele, şi evenimente aniversare legate de compozitorii Sigismund Toduţă, Roman Vlad şi Richard Oschanitzky, anul acesta concertele înscriindu-se în amplele manifestări dedicate sărbătoririi a 150 de ani de la fondarea Şcolii de muzică şi declamaţiune din Iaşi şi împlinirii celor nouă decenii de la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români.