În Duminica a 27‑a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului. În aceeași
A început sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon în București
La Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”‑Nou, Paraclis Patriarhal, din București, au debutat în această seară, 11 decembrie, evenimentele duhovnicești dedicate sfântului ocrotitor.
Racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, aflată în patrimoniul sacru al lăcașului de rugăciune, a fost scoasă în procesiune și așezată spre închinare într-un baldachin special amenajat din vecinătate. Credincioșii așteptau deja la rând pentru a petrece câteva clipe de rugăciune la racla cu moaștele sfântului, cunoscut ca grabnic tămăduitor al bolnavilor care îl cheamă în rugăciune.
„Sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon a debutat cu scoaterea sfintelor moaște, procesiunea în jurul bisericii și așezarea lor la închinare. În continuare este săvârșită slujba Privegherii, care va dura până în jurul orei 21:30. La ora 22:00 vom aduce în biserică racla cu sfintele moaște și va continua închinarea în biserică până spre ora 23:00, poate chiar 24:00. Mâine ne așteptăm să fie numărul cel mai important de credincioși. În fiecare an, în ziua de 12 decembrie, de dimineața până târziu, spre miezul nopții, vin foarte mulți credincioși. Îi așteptăm pe toți cei care îl iubesc pe Sfântul Spiridon să ni se alăture în rugăciune și să îi aducă cinstire în ziua lui de prăznuire”, ne-a spus pr. Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.
În continuare, după scoaterea sfintelor moaște, în sfântul lăcaș, soborul de clerici a săvârșit slujba Privegherii, după rânduiala îndătinată la hramul marilor lăcașuri de rugăciune. Cei prezenți s-au putut închina, pe parcursul slujbei, și la istorica icoană cu chipul Sfântului Ierarh Spiridon, restaurată anul trecut și așezată într-un frumos iconostas din lemn.
Mâine, în ziua hramului, la ora 7:00, racla va fi scoasă din nou spre închinarea credincioșilor. Programul va continua cu Acatistul Sfântului Spiridon și Ceasurile 3 și 6, iar de la ora 9:00 cu Sfânta Liturghie.
Evenimentele dedicate hramului se vor încheia joi seară cu un concert de colinde.
Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni, era de neam din Cipru şi a trăit pe vremea împăraţilor Constantin cel Mare (306-337) şi Constanţiu (337-361). A luat parte la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, fiind unul dintre cei 318 Părinţi care au mărturisit deofiinţimea Persoanelor Sfintei Treimi. Sfintele sale moaşte sunt păstrate cu cinste, până astăzi, într-o raclă, în insula Corfu. Fragmente din cinstitele sale moaşte se găsesc şi la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou din Bucureşti, Paraclis patriarhal, precum şi la Biserica „Sfântul Spiridon” - Vechi din Capitală.