Biserica noastră îl sărbătorește astăzi, în prima zi a Postului Nașterii Domnului, pe Sfântul Paisie de la Neamț: isihast, stareț al mai multor mănăstiri din Moldova, organizator și înnoitor al vieții
A murit părintele Iulian, duhovnicul Schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte
Părintele Iulian Prodromitul, după numele de mirean Ioan Lazăr, s‑a născut la data de 8 ianuarie 1926, în localitatea Vorona, județul Botoșani, din părinții Ilie și Elisabeta, oameni simpli și credincioși. În anul 1946, la numai 20 de ani, el a fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria, județul Neamț. Stăruind în viața monahală, în rugăciune și ascultare, în anul 1956 a fost hirotonit diacon, iar mai apoi preot.
În anul 1977, după ce a împlinit vârsta de 50 de ani, părintele Iulian de la Sihăstria a venit în Sfântul Munte Athos. A viețuit la Schitul Lacu inițial, apoi s‑a stabilit la Schitul românesc Prodromu, unde a rămas până la moartea sa, din 10 martie 2023, la vârsta de 97 de ani. A fost duhovnic al obștii Schitului românesc Prodromu, personalitatea sa depășind granițele Sfântului Munte, fiind ascultat și prețuit de credincioși care au avut ocazia să îl întâlnească în pelerinajele la Athos. De asemenea, a fost cunoscut și de publicul mai larg prin înregistrările care se găsesc pe internet.
Personalitate de o înaltă statură duhovnicească, părintele Iulian se aseamănă cu marile chipuri de monahi aghioriți îmbunătățiți, punctând, de asemenea, și specificul monahismului românesc: aplecarea spre smerenie, răbdare și asumarea foarte conștientă a tuturor nevoințelor vieții călugărești. El se încrie în galeria duhovnicilor români de la Sfântul Munte, alături de părintele Dionisie Ignat de la Colciu și părintele Petroniu Tănase de la Schitul Prodromu, cel care i‑a fost stareț.