De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A plecat la Hristos vrednicul slujitor de la Poitiers
Părintele Petru Însurăţelu de la parohia „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ - Poitiers a trecut la Domnul ieri, 28 iunie 2009. Trupul neînsufleţit al vrednicului slujitor al lui Hristos se află de ieri în paraclisul din curtea Bisericii „Sf. Împ. Constantin şi Elena“, unde a slujit timp de şase ani. „Credincioşii din Poitiers, cu lacrimi în ochi, şi-au aşteptat păstorul în faţa bisericii, care nu le-a mai spus, de data aceasta, nici un cuvânt. Am oficiat împreună cu pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi cu pr. Dumitru Carp de la parohia «Pogorârea Sf. Duh» - Bucium un trisaghion. Pr. Ionel Roată a făcut apel la credincioşi să citească prin rotaţie Psaltirea. Astăzi, la Sfânta Liturghie, va asista şi pr. Însurăţelu, din sicriu, care a fost depus în mijlocul bisericii. După Sfânta Liturghie se va relua citirea Psaltirii şi a rugăciunilor adecvate pentru acest moment. Mâine, un sobor de preoţi va săvârşi slujba Sfintei Liturghii, iar la ora 10:00 va începe slujba de prohodire“, ne-a declarat pr. Vilie Doroşincă, protoiereu al Protopopiatului Iaşi 2.
În slujba Bisericii timp de 25 de ani Pr. Petru Însurăţelu s-a născut pe data de 8 iunie 1961 în localitatea Schitu Duca din judeţul Iaşi. A fost hirotonit preot în anul 1984 pe seama parohiei Igeşti din Vaslui, iar în anul 2003 a fost numit paroh la „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ - Poitiers, Protopopiatul Iaşi 2. Părintele Însurăţelu a desfăşurat o bogată activitate pastoral-misionară, social-filantropică şi administrativă în cei 25 de ani de preoţie. În anul 2003, prin grija şi la iniţiativa părintelui Petru Însurăţelu, în cartierul Poitiers a fost ridicat un paraclis unde se oficiază şi astăzi sfintele slujbe, iar în anul 2006 au început lucrările la Biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena“, care în prezent este ridicată până la nivelul boltei. „Părintele Petru Însurăţelu s-a jertfit pentru lucrarea de construcţie la biserică, în acelaşi timp jertfindu-şi familia, doamna preoteasă şi cei cinci copii, care, iată, acum îşi conduc tatăl pe ultimul drum. Cred că părintele a plecat neîmpăcat pentru că nu a terminat lucrarea pe care a început-o la biserică şi pentru că lasă în urmă familia, copiii, care nu sunt aşezaţi la casele lor“, a mărturisit pr. protopop. În 2003, după ce la parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ a fost numit preot paroh părintele Petru Însurăţelu, a apărut o lege potrivit căreia terenurile aflate în subordinea şcolilor nu pot avea o altă destinaţie fără avizul Ministerului Învăţământului. După cum a spus pr. Petru Însurăţelu într-un interviu acordat ziarului nostru, anul trecut, această lege a complicat situaţia parohiei, vechea autorizaţie de construcţie fiind anulată. „A fost un şoc pentru noi toţi. Situaţia a fost agravată şi de faptul că nu se construise încă nimic. Pentru a obţine o nouă autorizaţie de construcţie a fost nevoie să fac şapte demersuri către Adrian Năstase, prim-ministrul de atunci, dar şi către Ministerul Culturii şi Cultelor. Credincioşii ne-au susţinut în permanenţă şi cu bani, şi cu munca, dar mai ales cu rugăciunea. Am primit bani de la Primăria Iaşului şi de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Sperăm să ne mutăm cât mai curând în biserica mare“, spunea pr. Însurăţelu, în urmă cu un an. (C. CIOFU)