De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A trecut la Domnul marele bizantinolog Petre Ş. Năsturel
Marţi, 17 ianuarie 2012, a trecut la Domnul, la Paris, Petre Ş. Năsturel, considerat cel mai mare bizantinolog al Franţei şi al exilului românesc.
Coborâtor din celebrul neam al Năstureilor, care a dat pământului românesc o pleiadă de oameni luminaţi, prestigiosul savant a fost cercetător pe domeniul "Bizanţul şi românii" la Centre Nationale de la Recherche Scientifique Sorbonne, Paris. Marele istoric s-a născut în 1 aprilie 1923 în capitala Franţei, din părinţii Şerban şi Janette, şi a fost căsătorit cu Tamara, care a fost chemată la Domnul în anul 2008. Are un fiu, Radu Năsturel. În 1949, şi-a susţinut teza de doctorat la Universitatea din Iaşi cu tema "Contribuţii la istoria relaţiilor româno-bizantine". În anii â60 ai secolului trecut a fost cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române. În 1979 şi-a susţinut o a doua teză de doctorat la Sorbona, având ca temă "Documente româneşti la Muntele Athos". În ţară, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi al Universităţii din Timişoara. Petre Ş. Năsturel a desfăşurat o activitate prodicioasă în domeniul cercetării istorice, fiind, printre altele, autor a mai multor volume ("Le Mont Athos et les Roumaines. Recherches sur leurs relation du milieu du XIV-e siècle á 1654", Roma, 1986 etc.) şi a peste 150 de studii de specialitate, multe dintre ele aferente problematicii Muntelui Athos, publicate în reviste din ţară şi străinătate. Savantul român a fost un fiu devotat Bisericii Ortodoxe Române, fiind foarte apropiat de conaţionali şi de clerul românesc ortodox din diaspora. Dumnezeu să-l ierte! (Dumitru Manolache)