Şcoala „Elena Cuza“ din Iaşi a organizat ieri concursul „Sărbătoarea Paştilor la români“. Au participat elevi de la şapte şcoli din judeţul Iaşi care s-au înscris la cele două secţiuni. Cu ajutorul specialiştilor din Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, elevii au învăţat noi meşteşuguri.
Elevii de la şapte şcoli din judeţul Iaşi au participat ieri la cea de-a V-a ediţie a concursului „Sărbătoarea Paştilor la români“, organizat de Şcoala „Elena Cuza“ din Iaşi. Partenerii manifestării, derulată în cadrul proiectului „Îngeri în primăvară“ (coordonat de prof. Fulvia Horobeţ şi de prof. Adrian Chiorescu), au fost Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, parohia „Sfânta Treime“ - Canta şi parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Canta. Evenimentul a fost cuprins în calendarul activităţilor educative al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. În sala multimedia a Şcolii „Elena Cuza“ a fost proiectat un film aniversar prilejuit de împlinirea a zece ani de când sunt organizate activităţile din cadrul proiectului „Îngeri în primăvară“. Pe lângă elevii înscrişi la concurs, la vizionarea proiecţiei au mai participat prof. Paraschiva Mîrza-Leşan, directoarea Şcolii „Elena Cuza“, pr. Mihai Ciocan, parohul Bisericii „Sfânta Treime“ din Iaşi, etnograful Marcel Lutic, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, precum şi profesorii de religie care i-au însoţit pe concurenţi. În continuare au avut loc demonstraţii ale meşterilor populari Ana Ciolan şi Vasile Vâlcu de la Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova.
Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, ei au arătat copiilor arta croşetatului, respectiv arta confecţionării de bijuterii. A urmat concursul „Sărbătoarea Paştilor la români“ cu cele două secţiuni: interpretare muzicală şi creaţie plastică.
La ediţia din acest an s-au înscris elevii de la Şcoala Generală Podu Iloaiei, Şcoala Generală Tomeşti, Şcoala Generală Leţcani, Şcoala „Ion Creangă“ din Iaşi, Şcoala „Ştefan Bârsănescu“ din Iaşi, Şcoala Specială „Constantin Păunescu“ din Iaşi şi Şcoala „Elena Cuza“ din Iaşi. La final a avut loc festivitatea de premiere. „În cei cinci ani de când se organizează concursul «Sărbătoarea Paştilor la români» am avut parte de parteneri buni. Concursul nostru urmăreşte să pună în valoare darurile pe care copiii le-au primit de la Dumnezeu“, a spus prof. de religie Fulvia Horobeţ.