În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
A VIII-a ediţie a Concursului naţional de muzică bisericească
Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, a organizat marţi, 27 octombrie, în Studioul de concerte „Mihail Jora” (Sala Radio) din București, etapa finală a celei de-a VIII-a ediţii a Concursului naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”. Au participat 6 coruri ale mănăstirilor din mitropoliile ţării. Ca şi la ediţiile precedente, Concursul național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” a avut două secţiuni: „Interpretare” şi „Compoziţie muzicală”. La prima secţiune, marele premiu a fost câştigat de Grupul psaltic al Mănăstirii Nera din Episcopia Caransebeșului (Mitropolia Banatului), dirijat de monahia Nectaria Pruteanu. Premiul a fost în valoare de 4.000 de lei, sumă necesară pentru înregistrarea unui CD cu muzică bisericească. Premii speciale, în valoare de 3.000 de lei, au fost acordate celorlalte cinci coruri, enumerate în ordinea dipticelor: Grupul psaltic „Ion Popescu Pasărea” al Mănăstirii Pasărea din Arhiepiscopia Bucureștilor (Mitropolia Munteniei și Dobrogei), dirijat de arhid. Constantin-Răzvan Ștefan; Corul „Cuviosul Iosif de la Văratec” al Mănăstirii Văratec din Arhiepiscopia Iașilor (Mitropolia Moldovei și Bucovinei), dirijat de monahia Elefteria Balcoși; strana Mănăstirii Oașa din Arhiepiscopia Alba Iuliei (Mitropolia Ardealului), condusă de ieromonahul Gheorghe Sas; Grupul vocal al Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului”-Piatra Fântânele din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului), dirijat de pr. Gabriel Doroftiese; Grupul psaltic „Sfântul Grigorie Decapolitul” al Mănăstirii Bistrița-Vâlcea din Arhiepiscopia Râmnicului (Mitropolia Olteniei), dirijat de monahia Siluana Muicaru.
La secţiunea „Compoziţie muzicală”, premiul I, în valoare de 2.500 de lei, a fost acordat lui Victor Stoica, din București; premiul al II-lea (2.000 de lei) arhidiaconului Constantin-Răzvan Ștefan, din București; premiul al III-lea (1.000 de lei) lui Alexandru-Ștefan Murariu, din județul Cluj, şi lui Horațiu Alexandrescu, din județul Constanța, iar menţiunea, în valoare de 500 de lei, a fost acordată lui Cătălin Cernătescu, din București. Compozițiile muzicale care au obținut premiile I, al II-lea și al III-lea vor fi publicate în revista „Ortodoxia” a Patriarhiei Române.
Invitaţi speciali la acest concurs naţional de muzică bisericească au fost actrița Ana Calciu, care a interpretat poezii religioase, şi Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu, care a susţinut un scurt recital. În semn de apreciere pentru activitatea depusă în promovarea teatrului creştin, respectiv pentru educarea prin muzică a copiilor, actriţa Ana Calciu şi dirijorul Voicu Popescu au primit, din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”. După ceremonia de premiere şi acordarea distincţiilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Cultivarea comuniunii frăţeşti prin muzica bisericească”.