În capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a fost săvârşită luni, 13 septembrie, slujba de pomenire a pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, la patru ani de la trecerea sa
Abandonul copiilor, în atenţia preoţilor de caritate din Bucureşti
Ieri, 7 septembrie 2009, la Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie „Gh. Polizu“ a avut loc a X-a sesiune a Cercului Pastoral al preoţilor de spitale din Bucureşti „Comunicare şi Comuniune“, cu tema „Abandonul copiilor în spitale şi maternităţi“.
Sesiunea a fost prezidată de părintele Cornel Ilie, consilier al Sectorului Social-Filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor. Au susţinut referate părintele Gheorghe Florin, preot la Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie „Gh. Polizu“, şi părintele Sava Ştefan, preot la Centrul Complex de Servicii Sociale „Sfânta Ecaterina“ din Bucureşti. În primul referat, preotul Gheorghe Florin a vorbit despre abandonul copiilor în maternitate. Dând exemplul concret al Spitalului Polizu, părintele slujitor a arătat că numărul copiilor abandonaţi scade de la an la an. Dacă în 1999, la Maternitatea „Gh. Polizu“ abandonul se cifra la 30 de cazuri de nou-născuţi pe an, acum rata acestuia a scăzut la 10 copii abandonaţi de mame în maternitate. În toată ţara, numărul abandonurilor este între 2.000-4.000 de copii pe an. Arătând că abandonul copilului reprezintă unul dintre fenomenele sociale cele mai grave întâlnite în România, părintele Ştefan Sava a subliniat în referatul său că în ultimii ani au fost realizate progrese semnificative în domeniul protecţiei drepturilor copilului. „România continuă să se confrunte cu problema abandonului copiilor. Şi în prezent copiii nedoriţi sunt abandonaţi la naştere în maternităţi, în spitale/secţii de pediatrie, sau sunt lăsaţi spre creştere, de către părinţi, pentru o perioadă nedeterminată de timp în aceste unităţi medicale. Cooperarea între sectoare (social, sănătate, educaţie, siguranţă publică), între Biserică şi alte instituţii (servicii sociale, unităţi sanitare, şcoli, Poliţie) şi între profesioniştii din aceste domenii joacă un rol esenţial în creşterea capacităţii şi a eforturilor de prevenire a separării copilului de familie“. Părintele Horia Prioteasa, coordonatorul preoţilor din spital, a declarat despre sesiunile Cercului Pastoral: „Aceste adunări sunt importante pentru subiectele aprofundate de preoţii care slujesc în spitale. Prin aceste conferinţe, clericii dobândesc experienţă în activitatea lor de asistenţă religioasă a celor bolnavi. Prezenţa preotului şi a asistentului social alături de mamă poate atât să prevină abandonul prin analiza pertinentă a fiecărei situaţii în parte, cât şi să prezinte mai multe oferte de asistenţă socială specializată care ar aduce copilul în situaţia de a putea beneficia fie de familia proprie, fie de a evita instituţionalizarea, prin oferirea unor alternative familiale“. (A.P.)