În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
Absolvenţii de facultate îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă
Odată cu lansarea Cadrului Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (CNCIS), universităţile vor trebui să-şi adapteze programele educaţionale. Potrivit ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, CNCIS va permite o mai bună raportare la piaţa muncii, astfel că vor dispărea specializările care nu sunt căutate de angajatori.
Ieri a fost lansat Cadrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (CNCIS), care are ca obiectiv principal transparenţa ofertelor educaţionale şi o mai bună corelare cu cerinţele pieţei muncii. Potrivit reprezentanţilor Unităţii Executive a Consiliului Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor (UECNCFPA), aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, acest cadru al calificărilor oferă şi o imagine de ansamblu a competenţelor dobândite de către absolvenţii programelor de studiu din România. Principalul instrument este Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS), un portal web care vizează mobilitatea studenţilor, a absolvenţilor, dar şi a persoanelor angajate pe piaţa muncii naţională şi europeană. "Lansarea CNCIS are consecinţe majore pentru învăţământul superior şi reprezintă un moment foarte important pentru învăţământul superior. Este o parte a Procesului Bologna, parte în care România este mai avansată decât multe alte ţări din acest proces", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, CNCIS va permite o mai bună raportare la piaţa muncii. Funeriu a explicat că, altfel spus, CNCIS este "un registru" care pentru fiecare specializare în parte va arăta care sunt cerinţele şi competenţele. "Universităţile îşi vor corela oferta educaţională cu cererea de pe piaţa muncii. Lucrurile nu se vor face după ureche şi universităţile vor avea o standardizare şi vor şti fiecare ce trebuie să formeze", a explicat demnitarul, cu prilejul lansării CNCIS. El a susţinut că instituţiile de învăţământ superior îşi vor adapta programele educaţionale la acest cadru, astfel că studenţii vor şti mai bine ce oferă universităţile, iar universităţile vor şti mai bine "ce au de făcut" în contextul în care angajatorii vor avea şi ei o imagine de ansamblu asupra calificărilor oferite de fiecare instituţie de învăţământ superior în parte. Referindu-se la RNCIS, demnitarul a subliniat că acesta reprezintă un lucru benefic mai ales pentru studenţi, întrucât ei sunt principalii beneficiari, iar acest instrument ar scoate la iveală "improvizaţiile" din unele universităţi. Directorul UECNCFPA, Sorin Eugen Zaharia, a spus că acest cadru creează premisele pentru un învăţământ bazat pe student şi că permite o creştere a angajabilităţii după absolvire. Potrivit acestuia, proiectul oferă oportunităţi pentru un management educaţional mai performant. "Se va face o autocertificare a cadrului în raport cu Procesul Bologna în primul trimestru al anului 2011, lucru care înseamnă că CNCIS va fi cunoscut şi în afara graniţelor României", a spus Zaharia. Un astfel de registru mai au ţări precum Franţa, Olanda, Anglia, Scoţia, Irlanda şi Malta.