În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Absolvenţii de liceu intră de mâine în vacanţă
Liceenii din clasele a XII-a şi a XIII-a termină cursurile astăzi şi intră în febra ultimelor pregătiri pentru examenul de bacalaureat. Absolvenţii vor da probele în săli de clase prevăzute cu camere de luat vederi, ei neavând voie să intre cu materiale informative de orice fel, telefoane mobile sau accesorii. Celor care vor fi prinşi copiind li se va interzice participarea la examen pentru următoarele două sesiuni, după cum a anunţat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a vor termina cursurile astăzi, 27 mai, tot până la această dată ei având posibilitatea să se înscrie la prima sesiune de bacalaureat. Potrivit calendarului, examenul va debuta în 6 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), şi va continua între 8 şi 10 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru candidaţii aparţinând minorităţilor naţionale, apoi între 13 şi 17 iunie, cu evaluarea competenţelor digitale. Între 20 şi 23 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar în 27 iunie vor debuta probele scrise, cu susţinerea tezei la Limba şi literatura română. Evaluarea scrisă la limba maternă se va face în 28 iunie, iar în 29 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului - proba E)c) - probă scrisă, urmând ca în 1 iulie să se desfăşoare proba la alegere a profilului şi specializării - proba E)d) - probă scrisă. Primele rezultate vor fi afişate în 3 iulie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în 4 iulie, rezolvarea acestora fiind programată pentru perioada 5-7 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate în data de 8 iulie. Măsuri pentru eliminarea fraudelor Măsurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost sporite, iar cei care copiază vor fi şi mai drastic sancţionaţi, ei fiind eliminaţi şi primind interdicţie de a participa la următoarele două sesiuni. "Conţinutul probelor şi modul de desfăşurare este cvasi-identic cu cel de anul trecut, mai puţin calendarul. Ca element de noutate au fost întărite măsurile care vizează politica ministerului Educaţiei de toleranţă zero faţă de fraudă. Cel mai puternic semnal de reformă, nu doar în educaţie şi în societate, este să avem toleranţă zero faţă de fraudă", a declarat Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei. Printre măsurile de eliminare a fraudei se numără organizarea probelor de examen în săli de clasă prevăzute cu camere de luat vederi. De asemenea, elevilor le este interzis să intre în sălile de examen cu orice fel de material ajutător - manuale, culegeri, caiete etc., dar şi cu telefoane mobile sau accesorii. "Reamintesc că este interzis accesul în sală cu telefoane mobile sau alte astfel de instrumente. Tot pe palierul prevenţiei au fost transparentizate toate măsurile, astfel că organizaţii de părinţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale care au fost acreditate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean vor putea să aibă acces la tot ceea ce ţine de supravegherea examenelor şi la procedurile de desfăşurare a Bacalaureatului", a mai spus ministrul Educaţiei. Candidaţii care vor fi surprinşi copiind vor fi eliminaţi din examen şi vor primi interdicţie de a mai participa la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. MECTS va institui, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor şi cazurilor de potenţială fraudare.