„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Academicieni francezi în vizită la Mănăstirea „Brâncoveanu” din Sâmbăta de Sus
O delegație a Academiei de Litere, Ştiințe și Arte din La Rochelle, Franța, a vizitat vineri, 12 mai, Mănăstirea „Brâncoveanu” din Sâmbăta de Sus, județul Sibiu. Academicienii francezi au fost primiți de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care este membru corespondent al academiei din La Rochelle.
Delegația franceză a participat la manifestările culturale intitulate „Elite intelectuale în Franța și în România”, care au cuprins un simpozion organizat la Biblioteca Județeană „Astra” din Sibiu, o vizită la Academia Română din București și o masă rotundă cu titlul „Un dialog între generații” cu tineri intelectuali din Mărginimea Sibiului la Liceul „Ioan Lupaș” din orașul Săliște.
În ultima zi a manifestărilor, delegația franceză a vizitat Mănăstirea „Brâncoveanu”, unde au avut posibilitatea de a vedea biserica veche, biblioteca și muzeul, precum și centrul de restaurare, informează Mitropolia Ardealului.
„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, am ajuns la Sâmbăta de Sus, ctitoria vrednicului de pomenire nu doar voievod, ci și credincios Constantin Brâncoveanu, împreună cu reprezentanții de la Academia de Litere, Științe și Arte din Rochelle, Franța, o academie creată în anul 1732, unde Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu este membru corespondent, pentru a-i face să înțeleagă pe oaspeții noștri ce înseamnă de fapt spiritualitate și credință românească, pentru ca să descopere cât de profund este atașamentul nostru față de Dumnezeu și față de lumea spirituală”, a declarat lect. dr. Tiberiu Costăchescu de la Departamentul relații internaționale, științe politice al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, organizator al manifestărilor academice.
De asemenea, „oaspeții francezi, toți cu înalte studii și poziții științifice și spirituale înalte, au înțeles cât de mult datorează Franța țării noastre, dar, în egală măsură, cât de iubită este Franța la noi și, cu ocazia aceasta, au descoperit nu doar atașamentul nostru față de cultura și spiritualitatea franceză, ci și faptul că noi înșine, românii, suntem creatori ai unor valori inestimabile, că noi, românii, suntem păstrători ai unor tradiții demne de apreciere, nu doar pe plan local, ci și internațional, că noi suntem deschiși și întotdeauna cu fața înspre Dumnezeu și înspre oameni”, a mai spus lect. dr. Tiberiu Costăchescu.
Oaspeții au primit informații despre istoria și importanța cultural-spirituală a mănăstirii făgărășene în trecutul și prezentul Transilvaniei.
„Academia din Rochelle are relații bune cu România și o vizităm pentru a treia oară. Am ajuns acum la mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, emblematică pentru neamul românesc și pentru Biserica Ortodoxă Română. Este o adevărată plăcere, și această vizită ne permite să recunoaștem, să găsim tradițiile și importanța Bisericii Ortodoxe în istoria României. Academia noastră reunește medici, oameni de știință de toate originile care au un mare interes pentru cultură, care scriu cărți, iar majoritatea dintre ei animă viața culturală în Franța, în La Rochelle, în special”, a spus acad. prof. dr. univ. Marc Chesnel, membru titular al Academiei de Litere, Ştiinţe și Arte din La Rochelle.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu este, de asemenea, membru de onoare al Academiei Române.