De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Acatistul Bunei Vestiri, mulţumire şi laudă
În Biserica Ortodoxă, ieri, 15 aprilie, a fost săvârșită Denia Acatistului Bunei Vestiri. Astfel, la Utrenia zilei de sâmbătă a săptămânii a 5-a din Sfântul şi Marele Post al Sfintelor Paşti, a fost săvârşit Acatistul Bunei Vestiri a Preasfintei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioară Maria. La Catedrala Patriarhală, slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Imnul Acatist al Bunei Vestiri este unul dintre cele mai cunoscute imnuri de laudă închinate Maicii Domnului. Această compoziţie este atribuită Patriarhului Serghie al Constantinopolului, iar sărbătoarea îşi are originea în minunile mai presus de fire ale Preacuratei Maicii lui Dumnezeu în faţa încercărilor de cucerire a Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin, de către popoare migratoare sau în emergenţă. În timpul năvălirii din anul 626, în lipsa împăratului bizantin Heraclie, care se afla într-o expediţie împotriva perşilor, Patriarhul Serghie al Constantinopolului a îndemnat poporul să se roage, ieşind în procesiune cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana „nefăcută de mână” a Mântuitorului Iisus Hristos şi cu icoana şi veşmântul Preacuratei Maicii lui Dumnezeu. Drept mulţumire pentru înfrângerea şi alungarea duşmanilor, poporul dreptcredincios a cântat întreaga noapte în picioare - de aici şi numele de „acatist” („a sta în picioare”) - Imnul Acatist în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne. Această sărbătoare a fost prăznuită în secolul al VIII-lea în data de 25 martie, dar, începând cu secolul al XI-lea, sărbătoarea a fost fixată în săptămâna a 5-a din Postul Sfintelor Paşti.