În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Accidentul de la Fukushima este la nivelul celui de la Cernobîl
Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a ridicat, ieri, la nivelul maxim accidentul nuclear de la centrala Fukushima, de 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), plasându-l pe acelaşi nivel de gravitate cu cel de la Cernobîl.
Cu toate acestea, reprezentanţii Agenţiei japoneze pentru Siguranţă Nucleară au ţinut să sublinieze că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushima este de doar 10% din cel măsurat în 1986, după catastrofa nucleară de la centrala situată în Ucraina. "Noi nu am înregistrat aceleaşi niveluri de iradieri ale persoanelor. La Fukushima, au existat emisii de vapori şi gaze, dar nu de aceeaşi amploare şi nici de aceeaşi natură ca la Cernobîl", a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei. Potrivit scării INES, care evaluează gravitatea incidentelor nucleare, nivelul 0 corespunde absenţei unei anomalii, iar nivelul 7, cel mai important, unui "accident major". Centrala nucleară Fukushima Daiichi (nord-estul ţării) este grav avariată, după ce a fost afectată de un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 9, urmat de un tsunami uriaş, la 11 martie. Sistemele de răcire ale reactoarelor sunt în pană, lucru care a antrenat explozii şi emisii radioactive în atmosferă şi în Oceanul Pacific. Aproximativ 80 mii de persoane au fost evacuate, pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, iar Guvernul de la Tokyo a anunţat că va extinde zona de evacuare. Legumele verzi şi laptele provenind din vecinătatea centralei au fost retrase din vânzare, din cauza unei radioactivităţi excesive, iar mai multe ţări au luat măsuri de control consolidat, chiar interzicerea unor produse alimentare japoneze. Autorităţile încearcă să împiedice acest accident să degenereze într-o catastrofă majoră, vărsând importante cantităţi de apă în reactoare, pentru a opri combustibilul nuclear să intre în fisiune. Urme de iod radioactiv şi în România O echipă de cercetători români a detectat, în laboratorul de cercetări din mina Slănic Prahova, urme de iod radioactiv (I 131) în apa de ploaie şi în laptele de oaie provenit din zona Slănic. "Aceste valori sunt atât de mici, încât nu au nici un impact asupra mediului şi populaţiei", a precizat, însă, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară, Nicolae Zamfir, citat de Hotnews. Potrivit cercetătorilor, apariţia iodului radioactiv este cauzată de accidentul nuclear din Japonia.