La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Accidentul de la Valea Călugărească, provocat de furtul şuruburilor macazului
▲ Comisia care a anchetat cauzele producerii acestui accident, soldat cu decesul unei tinere în vârstă de 17 ani şi rănirea altor patru persoane, a stabilit că incidentul a fost provocat de sustragerea, de către o persoană necunoscută, a şuruburilor şi piuliţelor de prindere a macazului ▲
Accidentul feroviar de la Valea Călugărească a fost provocat de sustragerea intenţionată a şuruburilor şi piuliţelor de prindere ale macazului, astfel încât acesta nu a mai funcţionat, a anunţat preşedintele comisiei de investigaţie a accidentului, Laurenţiu Dumitru. „Accidentul a fost provocat de desfacerea voluntară a acestor elemente, astfel încât macazul nu a mai putut realiza una din cele trei operaţiuni de aşezare. Piesele au fost sustrase de o persoană necunoscută, dar au fost găsite desfăcute de către echipa care a cercetat acest caz“, a spus Laurenţiu Dumitru. Piesele au fost sustrase după verificarea făcută de revizor Preşedintele comisiei de anchetă a precizat că revizorul a verificat calea ferată în dimineaţa zilei accidentului, la ora 8:00, fără a constata defecţiuni sau lipsa unor piese. Sustragerea pieselor a fost posibilă în intervalul cuprins între verificarea căii ferate, până la ora producerii accidentului, 16:57. „Revizorul trebuie să verifice, zilnic, circa 15 kilometri de cale ferată. Acesta a verificat dimineaţa calea ferată şi nu a constatat nici o defecţiune“, a declarat directorul CFR SA, Constantin Manea. Oficialul a precizat că revizorul de cale nu va fi sancţionat, deoarece s-a constatat că şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. Compania CFR Călători a sprijinit material familia tinerei decedate în accident şi pe cele patru persoane rănite. Acceleratul 1661, care circula pe ruta Bucureşti-Iaşi, a deraiat, pe data de 11 mai, la momentul intrării în halta Valea Călugărească, judeţul Prahova, după ce a trecut un macaz. Locomotiva şi alte patru vagoane, din cele şase ale trenului, au sărit de pe şină. În urma accidentului, o tânără de 17 ani şi-a pierdut viaţa, iar alte patru persoane au fost rănite.