Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Această biserică este un răspuns al credinţei oamenilor la credinţa generaţiilor trecute“
Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit sâmbătă, 20 august, biserica parohiei Şoimăreşti, Protopopiatul Târgu Neamţ. Sfântul lăcaş retârnosit a beneficiat în ultimii ani de ample lucrări de reconsolidare şi restaurare.
Credincioşii din parohia Şoimăreşti şi cei din alte localităţi învecinate au avut bucuria să participe acum două zile la slujba de resfinţire a Bisericii cu hramurile "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" şi "Sfântul Mare Mucenic Haralambie". Lăcaşul de închinăciune a fost retârnosit de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, care a fost întâmpinat cu bucurie de copiii îmbrăcaţi în costume naţionale, de enoriaşi, de soborul de preoţi şi autorităţile locale. Oamenii au participat cu bucurie la acest eveniment şi au trecut, după rânduială, prin sfântul altar, închinându-se la sfânta masă. "Am venit la resfinţirea bisericii cu toată dragostea. M-am rugat pentru sănătatea copiilor, pentru ca Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toţi", a mărturisit Ileana Axinie din Drăgăneşti. La finalul slujbei, părintele profesor Vasile Păvăleanu de la Seminarul Teologic "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ a ţinut un cuvânt în care a explicat faptul că lăcaşul de cult resfinţit este un răspuns al credinţei enoriaşilor. "Biserica aceasta trebuie să reprezinte pentru fiii satului Şoimăreşti un simbol, devenind un loc care totdeauna cheamă, aşa cum cheamă pământul natal pe toţi cei care s-au născut acolo. Această biserică este un răspuns al credinţei oamenilor la credinţa generaţiilor trecute", a explicat pr. prof. Vasile Păvăleanu. Părintele Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ, a remarcat apoi că se impunea ca biserica satului Şoimăreşti să fie retârnosită, după lucrările realizate. În acelaşi timp, pr. protopop a precizat faptul că ziua de 20 august este una istorică, marcând împlinirea a 100 de ani de când credincioşii de atunci au primit în dar biserica resfinţită de la enoriaşii parohiei Humuleşti. Părintele paroh Adrian Stănică, care a primit rangul de iconom, a mulţumit tuturor celor care au sprijinit reconsolidarea şi înfrumuseţarea bisericii târnosite. "Încă de când am venit în această parohie am fost înconjurat de multă dragoste creştinească pe care au manifestat-o enoriaşii din acest sat. Cu toate că localitatea are 75 de case, în jumătate din ele locuind văduvi, am purces la restaurarea şi reconsolidarea bisericii, continuând activitatea preoţilor predecesori", a mărturisit pr. paroh Adrian Stănică. PS Calinic Botoşăneanul a rostit apoi o predică în care a punctat semnificaţiile Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii. Preasfinţia Sa a îndemnat credincioşii să-şi îmbunătăţească viaţa şi să "fie oameni noi pe măsura vrerii lui Dumnezeu". Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor a transmis, totodată, şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.