În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Acțiuni comune pentru susținerea orei de religie
Reprezentanții Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR) - filiala sector 3 Capitală, s-au întâlnit marți, 26 mai, cu preoții de la parohiile din cadrul Protopopiatului Sector 3 Capitală și cu profesori de religie de la școlile din raza aceluiași sector.
Întrunirea părinților, a preoților și a profesorilor de religie, la nivel de sector, a avut scopul de a stabili noi acțiuni comune pentru susținerea orei de religie, dar și de a desemna reprezentanți APOR la nivel de clasă sau, cel puțin, la nivel de școală. Întrunirea a fost deschisă de pr. Florin Busuioc, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală, care a explicat, citându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, că educația religioasă are, mai presus de caracterul informativ, un caracter formativ, care privește realitatea eshatologică. „Răspunderea pe care o au părinții pentru creșterea copiilor este foarte mare, la fel ca și răsplata de la Dumnezeu”, a subliniat pr. protoiereu Florin Busuioc. În continuare, pr. Ionuț Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a explicat că acest demers pentru alegerea reprezentanților APOR la nivelul fiecărei clase sau cel puțin la nivelul fiecărei școli se va împleti cu parteneriatele dintre parohii și școli, după protocolul-cadru aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din luna decembrie a anului 2014, prin care este legitimată prezența preotului și a Bisericii în școală. „Acest triunghi Biserică - Școală - Familie, dus de la nivel local până la nivel de protopopiat, sector, oraș, județ, eparhie, are menirea de a stabili grupuri de dialog. Este nevoie de o colaborare între părinții copilului, preot și profesorul de religie, fiindcă ora de religie nu poate să-și atingă finalitatea fără laboratorul care este biserica, fără o cateheză pentru copii la biserică, decât în parte”, a explicat pr. Ionuț Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.
Reprezentantul APOR la nivelul fiecărei clase trebuie să fie ales până în data de 15 iunie. Camelia Raiciu, președinte APOR - filiala sector 3, a precizat că acesta are menirea de a fi liantul între Biserică și Școală și de a promova cât mai mult valorile creștine în școală, familie și societate. Pentru susținerea orei de religie, prof. Cristina Benga, vicepreședinte APOR, a propus ca acțiunile pe care Biserica le organizează, la inițiativa părinților din cadrul APOR, să fie sprijinite de profesori de religie, care pot participa cu elevii, însoțiți de părinții lor. „Era timpul ca familia să-și spună cuvântul, să se simtă că există, că acești părinți respiră un alt aer decât cel care i s-a dat până acum să fie respirat. Este nevoie să creăm amintiri plăcute către care oamenii să se întoarcă atunci când le este greu”, a spus prof. Cristina Benga. În acest sens, a anunțat evenimentul pe care APOR - filiala sector 3, îl organizează vineri, 29 mai, de la ora 18:00, la Parohia Dobroteasa, când în mijlocul copiilor vor veni actorii Magda Catone, Ana Calciu și Tomi Cristin.
În cadrul întrunirii, au fost împărțite preoților afișe cu datele de contact ale APOR - filiala sector 3, pentru a fi postate la fiecare biserică. Pr. protoiereu Florin Busuioc a propus realizarea unei planificări a întâlnirilor dintre părinții din APOR, profesorii de religie și preoți la nivelul parohiilor din Protopopiatul Sector 3 Capitală. Prima întrunire va fi duminică, 31 mai, la Parohia Mihai Bravu.