Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Acțiuni comune pentru susținerea orei de religie
La Biserica „Sfânta Vineri” - Drumul Taberei din Capitală a avut loc ieri, 3 iunie, o întâlnire între reprezentanții Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR) - filiala sector 6 Capitală, profesorii de religie și preoții din parohiile sectorului 6.
La întâlnirea cu preoții și profesorii de religie din sectorul 6 al Capitalei au participat părintele Gheorghe Dogaru, inspector școlar pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, părintele Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală, Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice și vicepreşedinte APOR, Marius Bârlădeanu, avocat și membru al APOR - filiala sector 6.
Romeo Moșoiu a arătat celor prezenți situația actuală a reglementărilor privind participarea la ora de religie, amintind de votul din 18 mai din Parlament, care a adoptat modificările aduse articolului 18 (alin. 2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 privind modalitatea de înscriere la ora de religie. Astfel, înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, iar schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă. Cererile deja depuse rămân valabile pe toată perioada şcolarizării sau până la eventuala retragere.
„În acest moment nu trebuie să lăsăm lucrurile să se desfăşoare în inerția lor, ci trebuie să fim preocupați în continuare de soarta orei de religie. În perioada următoare o să vină noi provocări și trebuie să fim vigilenți. Zilele trecute am văzut cu toții noi intervenții ale celor care se opun orei de religie, ca legea să nu fie promulgată de președinte”, a spus Romeo Moșoiu. Consilierul ministrului educației și cercetării științifice a mai spus că este necesar ca în continuare să fie implicați în APOR părinți din fiecare școală și din fiecare clasă, oameni care sprijină ora de religie și care doresc să ofere o mărturie personală.
Părintele protoiereu Costel Burlacu a spus că prin cooperarea dintre părinți, profesorii de religie și preoții de la parohii se pot naște proiecte frumoase, cu impact local, care să bucure pe cei implicați și să le întărească sentimentul de apartenență la Biserică și la școală, la o comunitate unită și coerentă. „În sectorul 6 încercăm să ținem și noi ritmul cu celelalte sectoare în ceea ce privește acțiunile născute din colaborarea dintre parohie și școală. Astă-seară, va fi un spectacol de teatru pus în scenă la Liceul Teoretic «Tudor Vladimirescu» din Capitală, de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox «Nifon Mitropolitul», împreună cu actriţa Amalia Ciolan, o adaptare după piesa «Hoțul de mărgăritare», scrisă de Mitropolitul Bartolomeu Anania. Sâmbăta viitoare organizăm în colaborare cu Agenția de pelerinaj «BASILICA Travel» a Patriarhiei Române o excursie pe Valea Prahovei pentru toți olimpicii la disciplina religie din sectorul 6 al Capitalei”, a spus părintele Costel Burlacu.
Părintele inspector Gheorghe Dogaru a discutat cu profesorii de religie mai multe probleme: încheierea situației școlare a elevilor care nu au participat la ora de religie pe ambele semestre ale anului școlar 2014- 2015, examenul de titularizare și examenele pentru obținerea gradelor didactice în învățământ.