La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Activitate misionară alături de 100 de familii
Enoriaşii din parohia Sculeni, Protopopiatul Iaşi 1, se pregătesc în aceste zile să întâmpine sărbătoarea hramului. În ajunul praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii parohiei Sculeni, va fi prezent la slujba Vecerniei Corul "Apostolii", al preoţilor din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2. La Sculeni a început în urmă cu doi ani construcţia unei biserici, întrucât vechiul lăcaş de cult nu mai corespundea nevoilor spirituale ale enoriaşilor.
Parohia "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" Sculeni, Protopopiatul Iaşi 1, îşi serbează marţi, 8 noiembrie, hramul. Luni seara, de la ora 16:30, se va oficia Vecernia unită cu Litia. La finalul slujbei, Corul "Apostolii" al preoţilor din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, dirijat de pr. Mircea Stoleriu, va susţine un concert de muzică religioasă. În ziua pomenirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. "La hramul parohiei noastre sunt invitate mai multe persoane care ne-au ajutat de-a lungul timpului la biserică. Cu acest prilej va fi pregătită o agapă frăţească pentru invitaţi şi pentru credincioşii care vor lua parte la acest moment deosebit", a spus pr. paroh Marcel Bobârcă. În parohia Sculeni se derulează proiectul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor", întâlnirile având loc în fiecare vineri seara la ora 16:00. În cadrul acestui proiect au fost organizate mai multe excursii la mănăstirile din Moldova şi Bucovina. În pelerinaj la străvechile aşezări monahale au fost şi enoriaşii din parohie, care sprijină iniţiativele preotului paroh Marcel Bobârcă. În acelaşi timp, bătrânii cu o situaţie precară din parohie primesc periodic alimente şi lemne pentru foc. Programul liturgic este intensificat în Postul Mare. "În miercurile şi vinerile din Postul Paştelui se săvârşesc Taina Sfântului Maslu, slujba Aghezmei mici şi se citesc rugăciuni pentru bolnavi. Cu toate că parohia noastră are doar 100 de familii, suntem preocupaţi de activitatea pastoral-misionară", a amintit pr. paroh Marcel Bobârcă. Doi ani de lucrări la biserica nouă Părintele paroh Marcel Bobârcă a fost numit paroh la Sculeni în primăvara anului 2002 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Imediat au fost demarate mai multe lucrări de reabilitare a bisericii parohiale, între anii 2003-2006 fiind ridicată şi o casă socială. În toamna anului 2009 au început lucrările de construcţie la biserica nouă cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil". "În perioada următoare trebuie să turnăm centura de sus a sfântului lăcaş. În decursul timpului am fost ajutaţi de enoriaşii din parohia Sculeni, de localnicii din celelalte sate ale comunei Victoria. Cu sprijinul domnului Vasile Corbu am turnat fundaţia bisericii. Trebuie să mai amintim ajutorul primit de la Primăria Victoria, reprezentată de primarul Daniel Creţu, şi de la Consiliul Local al Primăriei Victoria, care ne-a ajutat cu utilaje, manoperă şi materiale de construcţii. O sumă de bani am primit de la ing. Viorel Stan. Mulţumim preoţilor şi credincioşilor din mai multe parohii ale judeţului Iaşi care au pus o cărămidă la ridicarea lăcaşului de închinăciune din Sculeni", a conchis pr. paroh Marcel Bobârcă.