„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Activităţi catehetice în parohii din Dorohoi şi Botoşani
În Parohia ,,Naşterea Maicii Domnului“ - Vârgolici din Protopopiatul Dorohoi a avut loc joi, 20 noiembrie 2014, cateheza cu tema „Cum mă pregătesc pentru primirea Sfintei Împărtăşanii şi cum mă împărtăşesc?“. Aceasta a fost expusă în prezenţa invitaţilor: pr. prof. dr. Bogdan Racu - inspectorul pentru învăţământ şi cateheză parohială al Arhiepiscopiei Iaşilor, preot Stelian Ciurciun - protopop al Protoieriei Dorohoi, preot Daniel Precob - coordonator activităţi catehetice din Protopopiatul Dorohoi, preot Ifrim Cătălin - coordonator cerc pastoral, prof. Elena Chirilă - responsabil cerc pedagogic, preoţii din Cercul pastoral-misionar ,,Sfântul Nicolae“ Dorohoi şi profesorii de religie din municipiul Dorohoi.
Organizarea şi desfăşurarea activităţii a avut în vedere împlinirea iniţiativei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind proclamarea anului 2014 ca „An omagial euharistic“, care are ca scop să aducă în centrul misiunii Bisericii „primirea la timp a Sfintei Împărtăşanii ca mijloc de sfinţire şi înnoire a vieţii“. Tema catehetică a fost prezentată de către preotul Cătălin Ifrim şi de preotul Ciprian Şoptică. Grupul catehetic a fost format din 16 tineri de la liceele din municipiul Dorohoi.
Cateheza a prezentat învăţătura cu privire la modul în care trebuie să ne pregătim pentru primirea Sfintei Taine a Împărtăşaniei şi a tratat următoarele teme: pregătirea trupească (postul şi abstinenţa), pregătirea sufletească (spovedania), pravila de rugăciune (Canonul de rugăciune, Laudele bisericeşti - simbolism) şi participarea la Sfânta Liturghie (gesturi şi mişcări). Strategia catehetică a abordat metoda controversei academice prin care tinerii au dezbătut tema pe grupe, prezentând ulterior, în faţa invitaţilor, rezultatul confruntării. Manifestând interes pentru aprofundarea acestei învăţături, răspunsurile tinerilor au fost relevante, cuprinzătoare şi au arătat o profundă înţelegere şi cunoaştere a rolului împărtăşaniei în viaţa lor duhovnicească.
La sfârşitul catehezei au fost formulate concluziile, preoţii şi profesorii prezenţi exprimându-şi impresiile despre conţinutul catehezei. Astfel, tinerii au înţeles importanţa pregătirii pentru primirea împărtăşaniei, un aspect important al vieţii duhovniceşti a creştinului. În cadrul aceleiaşi întâlniri au fost discutate deficienţele privind activitatea catehetică din parohii, precum şi colaborarea preoţilor cu profesorii de religie, formulându-se propuneri pentru îmbunătăţirea acesteia. (Pr. Cătălin Ifrim)
Misiune prin cateheză şi la Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ din localitatea Buzeni