La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Activităţi catehetice în Protopopiatul Paşcani
Patru parohii din Protopopiatul Paşcani au desfăşurat în luna noiembrie activităţi catehetice demonstrative pentru preoţii din patru cercuri pastorale. Este vorba despre parohiile Strunga, Bursuc, Zmeu şi Ruginoasa. Fiind adresate atât preoţilor, în calitate de formatori, cât şi credincioşilor, catehezele s-au desfăşurat respectând programa catehetică a Eparhiei Iaşilor pentru anul 2014. Tema activităţilor a fost Sfânta Împărtăşanie.
Prima cateheză, cu tema „De ce mă împărtăşesc?“, a fost susţinută în ziua de 6 noiembrie la Parohia Strunga de către preotul paroh Ciprian Tănasă, cu sprijinul domnului profesor de religie Ţugui Ştefan Constantin. La activitate au participat 20 de elevi din ciclul gimnazial, şase preoţi din cercul pastoral, preotul responsabil cu cateheza din partea Protopopiatului Paşcani, precum şi pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză, şi pr. Alexandru Barnea, inspector şcolar la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Au luat parte ca invitaţi şi profesori de la Şcoala Gimnazială Strunga. Cateheza a fost urmată de discuţii, prilej cu care preoţii au fost informaţi în legătură cu proiectele catehetice desfăşurate în Eparhia Iaşilor, dar şi cu scopul şi obiectivele unor astfel de activităţi. „Scopul catehezei este să crească motivaţia credincioşilor“, le-a transmis pr. dr. Bogdan Racu celor prezenţi.
„Activitatea a fost foarte interesantă mai ales din punctul de vedere al materialelor folosite. Mie personal mi-a stârnit curiozitatea şi dorinţa de a aplica şi în parohia mea astfel de cateheze“, ne-a mărturisit pr. Marius Ştefan (Parohia Găneşti), preşedintele Cercului pastoral nr. 8.
Duminică, 16 noiembrie, în Parohia Bursuc a fost susţinută o nouă cateheză cu tema „De ce mă împărtăşesc?“. Preotul paroh Sorin Luca a organizat această activitate pentru un grup mixt de enoriaşi (copii, tineri, adulţi). Prin urmare „lecţia de religie“ a fost precedată de o sfeştanie la care au fost adăugate câteva rugăciuni de binecuvântare în prezenţa unui număr de zece preoţi alături de pr. protopop Pavel Postolachi. Desfăşurată în incinta bisericii parohiale, activitatea a avut un caracter interactiv, fiind implicaţi mai mulţi participanţi. Cu un mesaj simplu şi transmis într-o formă accesibilă, părintele paroh a reuşit să capteze atenţia celor prezenţi, indiferent de vârstă. Toţi participanţii au primit în final câte o fişă pentru fixarea cunoştinţelor. Discuţiile ce au urmat au vizat importanţa unor astfel de activităţi, benefice atât pentru preoţi, cât şi pentru credincioşi.
Metode moderne de învăţare: studiul de caz, discuţia colectivă
„Cum mă pregătesc pentru primirea Sfintei Împărtăşanii?“ a fost tema catehezei susţinute în Parohia Zmeu, în ziua de 23 noiembrie. Un grup format din 15 credincioşi adulţi a fost îndrumat prin această activitate spre o pregătire adecvată în vederea primirii Sfintei Euharistii. Aceştia au aflat despre pregătirea trupească (post, abstinenţă) şi cea sufletească (spovedania, rugăciunea, canonul), despre ce înseamnă participarea la Sfânta Liturghie, dar şi informaţii despre gesturile şi mişcările liturgice. Activitatea s-a desfăşurat prin utilizarea mai multor metode moderne de învăţare cum ar fi studiul de caz, discuţia colectivă. Nu au lipsit jocul de spargere a gheţii „Ceva bun şi frumos“ şi generalizarea prin metoda RAI - Răspunde, Aruncă, Interoghează. Discuţiile finale, conduse de către părintele paroh Tudose Sergiu-Adrian şi realizate prin contribuţia tuturor participanţilor, au avut rolul de a lămuri aspectele rămase neclarificate şi de a evidenţia progresul în ceea ce priveşte dobândirea de noi cunoştinţe. La cateheză au asistat şapte preoţi din cercul pastoral, pr. secretar Ioan Gigi Daniel din partea Protopopiatului Paşcani, pr. Marius-Ionuţ Tabarcea, responsabil pe protopopiat cu cateheza parohială, un profesor de religie şi mai multe cadre didactice din localitate.
„Consider activitatea desfăşurată la Zmeu ca fiind una reuşită, graţie părintelui Sergiu-Adrian Tudose. Conţinutul a fost bine întocmit şi îl felicit pe părintele paroh pentru modul şi felul deosebit în care a implicat auditoriul la prezentarea catehezei“, a declarat pr. Ioan Gigi Daniel.
Întrebarea „Care sunt roadele Sfintei Împărtăşanii în viaţa mea?“ şi-a găsit răspunsul prin cateheza organizată în Parohia Ruginoasa, de ziua Sfintei Muceniţe Ecaterina, 25 noiembrie. Pregătită în detaliu de către preotul paroh Nicuşor Olaru, activitatea s-a adresat unui grup format din 15 elevi ai claselor a V-a şi a VI-a. Modul inedit de comunicare şi de prezentare a informaţiilor, implicarea activă a copiilor în desfăşurarea „lecţiei“, metodele moderne de învăţare, prezenţa slide-urilor şi jocul au dat un plus de atractivitate acestei cateheze, stârnind interes în rândul tuturor celor prezenţi. Şi la această activitate au asistat pr. dr. Bogdan Racu din partea Centrului eparhial, pr. protopop Pavel Postolachi, pr. secretar Ioan Gigi-Daniel, pr. Marius-Ionuţ Tabarcea, responsabil cu cateheza parohială, 7 preoţi din cercul pastoral, 3 profesori de religie, dar şi cadre didactice din localitate. În cuvântul său, pr. inspector Bogdan Racu a surprins aspecte legate de modul de desfăşurare a catehezei, i-a încurajat pe elevi, dar şi pe cei prezenţi să continue activităţile în domeniul catehetic. În final, părintele inspector i-a oferit preotului paroh două cărţi. A urmat alocuţiunea doamnei profesor Dodoi Irina, directorul Şcolii Gimnaziale Ruginoasa, care a subliniat legătura strânsă între Şcoală şi Biserică, atât la nivel local, cât şi naţional.
De precizat că activităţile catehetice susţinute în luna noiembrie 2014 în Protopopiatul Paşcani fac parte din proiectul catehetic derulat la nivel eparhial în toată Arhiepiscopia Iaşilor. Mai exact, în lunile noiembrie şi decembrie este implementată a doua fază a programei catehetice pentru anul 2014. Aceste cateheze demonstrative se desfăşoară în această etapă în toate cercurile pastorale organizate pe lângă cele 13 protopopiate din eparhia ieşeană şi au drept scop familiarizarea preoţilor şi credincioşilor cu un nou format de cateheză, unul mai atractiv, mai clar, mai uşor de înţeles şi interactiv.
Pentru luna decembrie, alte cinci parohii păşcănene vor organiza activităţi similare, urmând ca din luna ianuarie 2015 noua programă catehetică să fie implementată individual în toate parohiile din protopopiat. (Pr. Marius-Ionuţ Tabarcea, T. Rusu)