Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Activităţi catehetice şi pelerinaje cu tinerii clujeni
În perioada aprilie-mai, Grupul de tineri „Buna Vestire” al Parohiei „Buna Vestire” din cartierul clujean Iris a participat la o serie de întâlniri catehetice pe tema „Noile mişcări religioase şi efectele lor asupra tinerilor“, coordonate de pr. prof. Liviu Vidican-Manci, inspectorul de catehizare parohială din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Prezentările din cadrul întâlnirilor catehetice de la Biserica „Buna Vestire“ au fost realizate, în marea lor parte, chiar de tineri, iar la final, împreună cu preotul Liviu Vidican-Manci, aceştia au analizat cele expuse şi au prezentat concluziile.
La finalul acestor întâlniri, tinerii au beneficiat de un pelerinaj la câteva din mănăstirile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, oferit prin bunăvoinţa parohului Ambrozie Boca şi a Consiliului parohial.
Pelerinajul, desfăşurat pe durata a două zile, a avut prima oprire la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud. Aici, tinerii au participat la slujbele de seară, iar a doua zi, la Sfânta Liturghie. Protosinghelul Chiril, stareţul Mănăstirii Parva, i-a primit pe tineri cu multă căldură, găzduindu-i ca pe nişte oaspeţi de seamă, conform celor precizate de pr. Liviu Vidican-Manci.
După agapa frăţească de la amiază, grupul a plecat spre mănăstirile „Izvorul Tămăduirii” de la Salva şi „Sfântul Ilie” Nuşeni, judeţul Bistriţa-Năsăud.
La Salva li s-a vorbit tinerilor despre istoricul mănăstirii şi despre martiriul Sfinţilor Năsăudeni, iar la Nuşeni, arhimandritul Paisie le-a adresat pelerinilor câteva gânduri duhovniceşti.
Pelerinajul s-a încheiat cu vizitarea Mănăstirii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de la Dobric, unde stareţa, stavrofora Veronica, a prezentat câteva etape din dezvoltarea mănăstirii. Situată într-un sat unde majoritatea locuitorilor sunt neoprotestanţi, mănăstirea a cunoscut mai multe vicisitudini. Cu toate acestea, Maica Domnului a făcut posibilă ridicarea unei frumoase mănăstiri, care are nevoie de sprijinul şi sacrificiul credincioşilor. Stareţa de la Dobric şi mica ei obşte sunt încrezătoare, iar tonul optimist al stareţei de la Dobric a fost împărtăşit cu tinerii clujeni, conform celor precizate de pr. Liviu Vidican-Manci.
La final, Grupul de tineri „Buna Vestire” şi-a exprimat dorinţa refacerii pelerinajului, întrucât au simţit o revigorare duhovnicească şi, totodată, o sudare a legăturilor de prietenie dintre ei: „Tipul acesta de activităţi ajută la depăşirea rutinei, pe care orice întâlnire statică o poate presupune în timp, dar mai ales la dezvoltarea inteligenţei duhovniceşti, a spiritului de echipă, a culturii religioase şi la depăşirea clişeelor păguboase susţinute zilnic de unele canale media”, a subliniat pr. Vidican-Manci.