De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Activităţi cu copiii şi tinerii pe Valea Mureșului Superior
Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei și Asociația Iuvenis Alba Iulia au organizat o nouă tabără de vară pe Valea Mureșului Superior, județul Mureș, la care au luat parte 35 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.
Programul taberei care s-a desfăşurat în perioada 16-20 august, a urmărit, pe lângă relaxare și distracție, acumularea unor cunoștințe noi, toate expuse într-o manieră interactivă, capabilă să împletească informațiile istorice cu cele legate de orientarea în spațiu și să îi facă pe tineri să înțeleagă că lucrul în echipă, cu multă voie bună, aduce rezultate remarcabile. Latura duhovnicească a fost prezentă prin rugăciuni, meditații și discuții pe teme ziditoare de suflet, precum și prin reculegerea în mănăstirile de la Izvoru Mureșului și Sighișoara.
Tinerii au făcut primul popas la Mini Park Transilvania, unde, cu ajutorul informațiilor care însoțesc fiecare reproducere miniaturală a edificiilor emblematice din interiorul arcului carpatic, a fost organizat un concurs de provocări, iar următoarea oprire a fost la Salina Praid.
A doua zi a continuat cu o sesiune de jocuri distractive, de intuiție și dezvoltare personală, iar după masa de prânz, tinerii au vizitat Băile Figa, unde s-au scăldat în bazine cu adâncimi diferite şi au trăit experiența coborârii prin cele opt tobogane existente aici.
A treia zi a urmat vizita pe Defileul Deda-Toplița spre Izvoru Mureșului şi Depresiunea Giurgeu. Aici au vizitat izvorul turistic al râului Mureș și mănăstirea din apropiere, o comoară a lăcașurilor de cult din Eparhia Covasnei și Harghitei. Traseul a continuat spre Lacul Roșu și Cheile Bicazului, iar ziua s-a încheiat la pârtia de bob de la Toplița.
De asemenea, tinerii au mai vizitat peșterile de mulaj din zona Andreneasa din Masivul Călimani, în cea de-a patra zi a taberei, fiind parcurs şi traseul care cuprinde Peștera Căsoaia lui Ladaș și Vârful Ladaș, ce oferă o perspectivă impresionantă asupra văii superioare a râului Mureș.
Itinerarul a fost încununat cu participarea la Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie” de la Sighișoara, unde o bună parte dintre copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine. A urmat vizitarea Cetăţii Sighișoarei, unde a avut loc ultima activitate a taberei, organizată sub forma unei vânători de comori pe ulițele cu iz medieval ale cetății.