În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Activităţi cu tinerii în Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului
Mai multe activităţi sunt dedicate tinerilor din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, prin implicarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, prin Departamentul de Tineret, precum şi a protopopiatelor, a parohiilor şi a asociaţiilor tinerilor creştini.
Zeci de tineri din municipiul Bistriţa au participat joi, 18 septembrie, la o seară de tineret, organizată la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“. Întâlnirea a debutat cu oficierea slujbei Paraclisului Maicii Domnului, la care fiecare tânăr a participat în mod activ, citind rugăciunile înălţate către Maica Domnului.
La final, părintele inspector eparhial pentru tineret Tudor Mudure, din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, le-a vorbit tinerilor pe tema prieteniei, evidenţiind rolul unei prietenii adevărate într-o lume plină de încercări.
Apoi, tinerii au vizionat filmul „Evan Almighty“, în centrul „Sfântul Simeon“, proiecţia fiind urmată de discuţii. De asemenea, tinerii au abordat, în dezbatere, teme precum unitatea familiei, prietenia adevărată şi cunoaşterea lui Dumnezeu prin prisma întâmplărilor de zi cu zi. La finalul discuţiilor, participanţii s-au bucurat de o agapă frăţească, pregătită de Protopopiatului Ortodox Bistriţa.
La eveniment au fost prezenţi, alături de tineri, pr. Tudor Mudure, pr. Emanuel Vidican, pr. Stelian Părăscan de la Parohia Livezile şi pr. Aurelian Poptean de la Parohia Mărişelu, din Protopopiatul Bistriţa. Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi a Protopopiatului Bistriţa îşi propune ca în fiecare lună să organizeze câte un astfel de eveniment, prin rotaţie la toate bisericile din oraş, după cum a precizat coordonatorul asociaţiei, Paul Gavriloaie.
Filme educative pentru tinerii clujeni
Parohia Ortodoxă „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Cluj-Napoca va organiza, la iniţiativa parohului Bogdan Marian, şi în urma solicitării tinerilor din parohie, proiectul „Educaţie religioasă prin film“. Activitatea îşi propune ca prin vizionarea unor filme cu învăţături moral-religioase, cei mici, tinerii, dar şi adulţii să fie ajutaţi să crească spiritual.
„Acest proiect se doreşte a fi unul spre zidire sufletească. Urmărim cu toţii filme, fie la televizor, fie la cinematograf, sau prin intermediul altor mijloace de comunicare, dar nu toţi ştim să extragem ce este bun dintr-un film. De aceea ne-am gândit ca această educaţie religioasă prin film, oferită de Parohia ortodoxă «Sfântul Ioan Gură de Aur», să fie un real folos duhovnicesc“, a declarat părintele Bogdan Marian. Proiecţiile vor avea loc o dată pe lună, joia, după rugăciunile de seară, în demisolul bisericii situate pe strada Porţile de Fier.
Primul film, care a fost proiectat joi seară, „Sfântul Ardealului“, a prezentat învăţături ale părintelui Arsenie Boca. Cea de a doua proiecţie va avea loc pe 16 octombrie, cu filmul „Revărsare de lumină“, despre părintele Teofil Părăian. La aceste activităţi sunt invitaţi să participe toţi credincioşii din ClujNapoca.
Sărbătoare la bisericuţa studenţilor
Bisericuţa din complexul studenţesc „Haşdeu“ din Cluj-Napoca îşi va sărbători, pe 26 septembrie, ocrotitorul, la pomenirea mutării la Domnul a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan. Comunitatea de tineri din cadrul ASCOR Cluj doreşte să îl cinstească în mod deosebit pe acest sfânt, prin organizarea unei manifestări cu specific tradiţional. Vineri, 26 septembrie, în cursul dimineţii, tinerii vor participa împreună la Sfânta Liturghie, apoi, la demisol, va avea loc o expoziţie de cămăşi tradiţionale din zona Transilvaniei. Vor fi expuse şi cămăşi din colecţia Asociaţiei Zestrea, adunate de Sebastian Paic. După-masa, tinerii din cadrul ASCOR Cluj sunt aşteptaţi la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandului, pentru a vizita muzeul. Aici li se prezenta o colecţie cu cele mai deosebite ii din patrimoniul muzeului. Seara, tinerii se vor reîntâlni la demisolul Bisericii din complexul studenţesc, unde va fi reconstituită o şezătoare tradiţională, cu cântece specifice, istorioare şi poveşti, conform celor precizate de vicepreşedinta ASCOR Cluj, Oana Băilă.
În cea de a doua zi a sărbătorii, sâmbătă, 27 septembrie, de la ora 11:00, va avea loc o şezătoare în aer liber, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia“. Cei prezenţi se vor putea bucura de cântecele tradiţionale româneşti aduse în faţa publicului de artiştii de muzică populară Maria Leşe, Daciana şi Suzana Vlad şi „Ceteraşii de la Frata“, care vor interpreta cântece de joc, aşa cum se obişnuia la şezătorile tradiţionale.