De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Activităţi culturale şi duhovniceşti în Episcopia Caransebeşului în 2011
Cu binecuvântarea şi ocrotirea Preasfinţitului Episcop Lucian al Caransebeşului, în anul 2011, ca şi în anii precedenţi, Episcopia Caransebeşului a finalizat o agendă culturală bogată, cu peste 50 de acţiuni şi manifestări spirituale, culturale şi artistice.
Dintre acestea amintim manifestările prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii Catedrale "Învierea Domnului" din Caransebeş, de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2011 ca "An omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii", la care se adaugă, pentru Eparhia Caransebeşului, comemorarea a 70 de ani de la întronizarea episcopului martir Veniamin Nistor în scaunul vlădicesc de la Caransebeş (1941-2011). Cele mai de seamă activităţi programate în anul 2011 sunt grupate generic sub numele de "Zilele credinţei şi culturii" în Episcopia Caransebeşului - ediţia a V-a, şi se vor desfăşura în perioada 1-8 mai. Pe lângă Sfânta Liturghie din Duminica Sfântului Apostol Toma (1 mai), Episcopia Caransebeşului va organiza, în sala de festivităţi a Centrului Eparhial, Simpozionul internaţional "Taină şi mărturisire", simpozion ce are ca tematică Sfintele Taine ale Botezului şi Cununiei şi activitatea episcopului Veniamin Nistor la Caransebeş (1941-1949). Pe lângă această manifestare ştiinţifică de prestigiu a Episcopiei Caransebeşului, "Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului" mai cuprind o expoziţie foto-documentară despre activitatea episcopului Veniamin Nistor la Caransebeş, ediţia a II-a a Festivalului Coral de Muzică Religioasă "Miron Cristea", ediţia a XXIX-a a Festivalului "Timotei Popovici" al corurilor de copii şi tineret (de 15 ani organizat de Episcopia Caransebeşului) şi Festivalul de poezie în grai bănăţean "Credinţă şi lumină". Pentru folosul spiritual şi cultural al credincioşilor din episcopie, în Postul Mare şi în Postul Naşterii Domnului, vor fi invitate la Caransebeş personalităţi precum prof. dr. Denis Villepelet, directorul Institutului Catolic din Paris - Franţa, care şi-a anunţat prezenţa în 18 martie. La acestea se adaugă activitatea culturală a cercurilor pastorale, pelerinajele organizate de Centrul Eparhial la Schitul de pe Muntele Semenic (Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie din 20 iulie) şi la Crucea înălţată lângă Schitul de pe Muntele Mic (Praznicul Înălţării Sfintei Cruci din 14 septembrie), precum şi activităţile culturale şi ştiinţifice organizate de cele două unităţi de învăţământ teologic din eparhie: Secţia de teologie ortodoxă didactică din Caransebeş a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative din cadrul Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa şi Seminarul Teologic "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş. (Pr. Daniel Alic)