Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Activităţi duhovniceşti în Postul Mare
Activităţile dedicate semenilor care nu pot vedea lumina soarelui au constituit obiectul mai multor acţiuni organizate în Episcopia Severinului şi Strehaiei în această perioadă. Nici activităţile cu tinerii nu au fost trecute cu vederea, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Calafat, elevii din şcolile şi grădiniţele locale participând la programe catehetice organizate de preoţii slujitori.
Episcopia Severinului şi Strehaiei, prin intermediul Biroului de asistenţă socială din cadrul Sectorului Social-filantropic, se implică de câţiva ani într-un mod activ în desfăşurarea mai multor activităţi cu şi pentru nevăzători. Această categorie specială de oameni şi credincioşi este în atenţia slujitorilor mehedinţeni, care, cu binecuvântarea Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, le furnizează servicii sociale de calitate, săvârşind ocazional şi diverse slujbe religioase pentru această comunitate strâns unită din Drobeta-Turnu Severin. Potrivit preotului Stelian Corcoveanu, inspector al Sectorului Social-filantropic, joi, 11 aprilie, la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din municipiu, un sobor de preoţi delegaţi de la Centrul eparhial a săvârşit Taina Sfântului Maslu pentru persoanele cu deficienţe de vedere. „În continuarea acestui eveniment a avut loc lansarea revistei «Raze de lumină» nr. 2 şi 3 pe anul 2013, precum şi a altor materiale în scriere braille pentru persoanele nevăzătoare: Canoanele de rugăciune către îngerul păzitor şi către puterile cereşti, Canonul de pocăinţă către Mântuitorul Iisus Hristos şi Cinstitul Paraclis al Sfântului Mormânt. Aceste cărţi au fost realizate de către Centrul «Didim cel Orb» din Drobeta-Turnu Severin al Asociaţiei «Filantropia» Severin, coordonat de preotul George Radu Trăilescu, inspector pentru persoanele cu deficienţe de vedere din cadrul Biroului de asistenţă socială al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Taina Sfântului Maslu şi aceste cărţi în braille pentru nevăzători vin să sublinieze importanţa rugăciunii şi a pocăinţei în viaţa creştinului, îndeosebi în vremea Postului Mare, concretizate în Taina Sfintei Spovedanii şi a Sfintei Euharistii“, a conchis pr. inspector Stelian Corcoveanu.
La acest eveniment au participat membrii Asociaţiei Nevăzătorilor din Turnu Severin, preoţi de la Centrul eparhial, reprezentanţi ai Asociaţiei „Filantropia“ Severin şi ai altor instituţii invitate.
În cadrul programului educaţional „Şcoala altfel“, elevii din Calafat au umplut bisericile din oraşul danubian. În Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului“, întâlnirea preoţilor slujitori cu micuţii a dobândit un caracter catehetic. În acest context, atât elevii Grădiniţei Nr. 4 Calafat, sub îndrumarea educatoarelor Nicoleta Tuţă, Florica Brînzilă, Ioana Fudulu şi Octaviana Mitroi, cât şi elevii Şcolii Gimnaziale „Constantin Gerotă“ Calafat, îndrumaţi de învăţătoarele Tinca Ciobanu, Silvia Pătru, Liliana Coadă, Roniţa Dobre, sub coordonarea prof. de religie Roxana Nicoleta Vancă, director-adjunct, au dorit să dezbată tema „Să ştii mai multe, să fii mai bun“. S-a decis asupra acestei teme cunoscut fiind că copilăria este intervalul vieţii mai apropiat de sfinţenie, mai capabil de credinţă. De fapt, omul îşi începe viaţa cu sfinţenia prin Taina Sfântului Botez, sfinţenie ce ar trebui să o păstreze nealterată toată viaţa. În raport cu scăderea sfinţeniei (credinţei), „omul devine un răzvrătit cu desăvârşire“. În cadrul întâlnirii respective, pr. Ştefan Cotea şi pr. Mihai Cotea au evidenţiat importanţa învăţăturii de credinţă, invocând argumente din care au rezultat foloasele bunului comportament în viaţă. Au fost îndemnaţi să realizeze că în viaţă „toate ne sunt permise, dar nu toate ne sunt de folos“, că prin rugăciunile făcute cu credinţă reuşim să facem „ordine în dezordinea interioară“, dobândind liniştea necesară împlinirii obligaţiilor de elevi sau de viitori cetăţeni. În încheiere, cei doi slujitori au oferit câte o icoană pentru „colţul de rugăciune“ al fiecărei clase, dar şi câte o iconiţă fiecărui elev.