În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Activităţi duhovniceşti şi pastoral-misionare
Arhiepiscopia Craiovei a găzduit la începutul acestei săptămâni mai multe activităţi duhovniceşti şi pastoral-misionare de interes pentru clerul şi credincioşii din judeţele Dolj şi Gorj. Între acestea se numără şi conferinţele organizate de Asociaţia Studenţilor Creştin- Ortodocşi Români, filiala Craiova, la Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova.
Săptămâna aceasta, seria întâlnirilor duhovniceşti organizate în perioada Postului Sfintelor Paşti de către ASCOR Craiova a fost întregită cu ultimele trei conferinţe duhovniceşti. Astfel, marţi, 8 aprilie, invitatul tinerilor ascorişti craioveni a fost părintele conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, de la Facultatea de Teologie din Craiova, care a conferenţiat pe tema: „Maica Domnului - chip desăvârşit al mamelor creştine“. Miercuri, 9 aprilie, în mijlocul tinerilor ascorişti s-a aflat părintele lect. univ. dr. Adrian Ivan, profesor de catehetică şi omiletică la Facultatea de Teologie din Craiova, care a vorbit despre „Unicitatea modelului pentru tinerii de astăzi şi trăirea lui în diversitate“. Şirul conferinţelor a fost încheiat de prelegerea „Pregătirea tânărului pentru Sfintele Paşti, într-o societate secularizată“, susţinută de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în ziua de joi.
Activităţi pastoral-misionare în Protoieria Târgu Cărbuneşti
Preoţii din cadrul Protopopiatului Târgu Cărbuneşti s-au reunit marţi, 8 aprilie, la Centrul pastoral misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur“. Cu acest prilej, pr. Ioan Sorin Bora, de la Parohia „Sfântul Antim Ivireanul“, a susţinut o conferinţă cu tema „Sfânta Euharistie“. La finalul întâlnirii, părintele protoiereu Iulian Mărgineanul a menţionat că „Sfânta Taină a Împărtăşaniei se săvârşeşte în timpul Dumnezeieştii Liturghii, ea este centrul şi scopul acesteia. Darurile ce se aduc de către credincioşi, pâinea din grâu curat, dospită şi vinul din struguri se prefac în Trupul şi Sângele Mântuitorului, prin invocarea Duhului Sfânt asupra lor de către liturghisitor. Rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt poartă numele de epicleză şi constituie momentul cel mai important din Sfânta Liturghie. Creştinii pregătiţi prin Taina Sfântă a Spovedaniei se împărtăşesc în cadrul Dumnezeieştii Liturghii la momentul cuvenit. Cei bolnavi vor fi împărtăşiţi de către preoţi în afara bisericii, la spital sau la casele lor. Nu pot fi împărtăşiţi cei aflaţi în stare de inconştienţă şi cei ieşiţi din minţi“. A doua zi, miercuri, 9 aprilie, aproximativ 200 de copii au fost împărtăşiţi în Parohia Polovragi, din Protoieria Târgu Cărbuneşti, după Taina Sfântului Maslu, săvârşită de către un sobor de preoţi.
„Şcoala Altfel“ la Centrul social pentru copii „Best Life“
Copiii Centrului social multifuncţional „Best Life“ pentru copiii dezavantajaţi social, al Arhiepiscopiei Craiovei, au primit marţi, 8 aprilie, vizita elevilor Liceului de Artă „Marin Sorescu“, însoţiţi de prof. Marilena Bunget şi Livia Miloş. Activitatea, parte a programului săptămânii „Şcoala Altfel“, a început cu prezentarea serviciilor sociale şi educaţionale ale aşezământului şi a continuat cu un program special în care beneficiarii centrului au recitat poezii şi au lecturat legende specifice acestei perioade. „Suntem fericiţi că am avut prilejul de a cunoaşte aceşti copii frumoşi şi de a împărtăşi experienţa unei activităţi de folos tuturor copiilor implicaţi. Este pentru prima dată când ne aflăm aici şi sperăm să mai avem ocazii de a ne întâlni şi a desfăşura proiecte importante împreună“, a declarat prof. Livia Miloş de la Liceul de Artă „Marin Sorescu“.
Împărţiţi pe grupe de lucru, copiii au confecţionat felicitări de Paşti dintre cele mai variate. Angajaţii Centrului social al Arhiepiscopiei Craiovei spun că astfel de acţiuni dezvoltă abilităţile de lucru în echipă ale copiilor, cele de comunicare, contribuind astfel la îmbunătăţirea abilităţilor de viaţă independentă. „Ştiind faptul că gândurile şi emoţiile fundamentale ce vin din interior capătă expresie mai degrabă în imagini decât în cuvinte, în activitatea de ieri ne-am propus să lucrăm felicitări şi obiecte decorative de Paşti, ceea ce a însemnat exprimare liberă, spontană, autentică şi creativitate. Cu fiecare experienţă de acest fel, copiii învaţă să devină ei înşişi şi încrezători în forţele proprii, să se simtă şi să se exprime liber, să comunice şi să relaţioneze, deoarece procesul creativ îi ajută în dezvoltarea abilităţilor personale şi interpersonale“, a declarat Adelina Dima, psiholog în cadrul Centrului social pentru copii „Best Life“. (Diac. Gheorghe Cioiu, Gabriela Popescu)