Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Activităţi FORTE în Ardeal
Între 29-31 iulie s-a desfăşurat la Mănăstirea „Brâncoveanu“, Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, cursul „Managementul programelor pentru copii şi tineri“, la care au participat 20 de preoţi şi personal implicat în activităţiile pentru copii şi tineri din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului. Alte eveniment în cadrul proiectului FORTE au avut loc la Braşov şi Oradea.
Acest modul de formare a fost organizat în cadrul proiectului FORTE - Formare Trainică pentru Parteneriat Social, de către Centrul Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ din Bucureşti. Problematica abordată, pe parcursul celor trei zile de curs, a cuprins tratarea unor subiecte precum: nevoile copiilor în contextul actual, inteligenţa emoţională, psihomotricitatea, stimularea prin joc, stimularea prin arte, inteligenţa multiplă, stimularea prin animaţie, jocul liber şi structura programelor pentru copii şi tineri din cadrul parohiilor.
Cursul se adresează preoţilor şi specialiştilor care implementează sau doresc să dezvolte programe pentru copii şi tineri şi oferă perspective asupra dezvoltării şi formării copiilor şi tinerilor, în vederea unei dezvoltări armonioase în integralitatea lor ca persoane şi a integrării lor socio-profesionale, ca membri activi ai comunităţii.
Întâlnire FORTE la Braşov
La Casa Mureşan din Braşov, în cadrul proiectului FORTE - Formare Trainică pentru Parteneriat Social, a avut loc un eveniment de sustenabilitate cu scopul de a consolida relaţiile de cooperare şi de a identifica noi posibilităţi de parteneriat pentru dezvoltarea lucrării social-filantropice a eparhiei.
Evenimentul s-a adresat preoţilor din municipiul Braşov şi zonele limitrofe, care au participat la sesiunile de e-learning din cadrul proiectului, specialiştilor în domeniul asistenţei sociale din unităţile de asistenţă socială din cadrul Bisericii şi din instituţii publice şi a cuprins o prezentare de exemple de bună practică în activitatea socială şi de parteneriat cu instituţiile şi autorităţile publice la nivel judeţean.
Pe lângă echipa Centrului de Resurse al Arhiepiscopiei Sibiului, la întâlnire a participat şi pr. Nicolae Rusu, consilier social al Arhiepiscopiei, şi pr. Tiberiu Kiss, inspector Social, care au transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi a exprimat disponibilitatea şi dorinţa Sectorului social-filantropic şi misionar al eparhiei de a colabora cu instituţiile reprezentate.
În cadrul întâlnirii au luat cuvântul diac. Cosmin Grigorescu, director executiv în cadrul Federaţiei Filantropia, protopopul Dănuţ-Gheorghe Benga şi doctor Manuela Albani, din partea Protopopiatului Braşov, prof. Sorin Valerian Chirilă, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Mariana Topoliceanu, director al Direcţiei de Servicii Sociale Braşov şi psiholog Gabriela Dima - Asociaţia de servicii sociale SCUT.
Curs de management al resurselor umane la Oradea
În sala festivă a Protopopiatului Oradea, a avut loc un curs de Management al resurselor umane, acreditat de Autoritatea Naţională pentru Calificări. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului FORTE, organizat de Centrul de Resurse „Filantropia“ al Asociaţiei „Filantropia“ a Episcopiei Oradiei, prin intermediul Centrului Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ din Bucureşti.
La curs au participat 15 preoţi şi personal neclerical din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, care au promovat examenul de curs, obţinând astfel certificatul de manager resurse umane.
Cursul de manager resurse umane se adresează personalului clerical şi neclerical, persoanelor şi managerilor care au în subordine angajaţi sau care coordonează echipe de proiect sau echipe de voluntari (angajaţi ai structurilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române sau ai organizaţiilor neguvernamentale care au experienţă de colaborare sau care doresc, pe viitor, să dezvolte parteneriate sau colaborări cu instituţii din cadrul Bisericii Ortodoxe Române), având ca scop formarea şi dezvoltarea competenţelor de gestionare a resurselor umane din cadrul organizaţiei.
Proiectul FORTE este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3 - Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor, Domeniul major de intervenţie 3.3 Dezvoltarea parteneriatelor şi încurajarea iniţiativelor pentru partenerii sociali şi societatea civilă şi este implementat de către Federaţia Filantropia, în parteneriat cu Patriarhia Română, Instituto De Formación Integral - Ifi şi Sc Global Commercium Development SRL.