În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Activități în Arhiepiscopia Dunării de Jos dedicate Sfântului Andrei
Pentru credincioşii din Arhiepscopia Dunării de Jos şi mai ales pentru cei din oraşul Galaţi, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei are o însemnătate aparte, Încreştinătorul României fiind şi ocrotitorul spiritual al Catedralei Arhiepiscopale şi a urbei dunărene. Pentru marcarea acestei sărbători deosebite din viaţa credincioşilor de la Dunărea de Jos, în cuprinsul Eparhiei au fost organizate şi anul acesta acţiuni culturale şi social-filantropice, pentru uşurarea greutăţilor semenilor aflaţi în nevoi, dar şi pentru mărturisirea credinţei lucrătoare prin iubire în „Mesia, Care Se cheamă Hristos”, a Cărui Sfântă Evanghelie a propovăduit-o în această regiune întâiul Său chemat.
În anticiparea hramului Seminarului Teologic gălăţean, joi, 26 noiembrie, a avut loc cea de-a 21-a ediţie a simpozionului naţional interseminarial găzduit de instituţia de învăţământ gălăţeană. Tema întrunirii care în acest an s-a desfăşurat în mediul online din cauza măsurilor impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei a fost „Rugăciune. Educaţie. Filantropie. Contribuţia seminariştilor în timp de pandemie”, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
În deschiderea manifestării, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru implicarea în acest demers educaţional. În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a prezentat volumul „Reflecţii ale tinerilor despre satul românesc - mărturii despre preoţi, învăţători şi gospodari”, realizat prin contribuţia elevilor de la seminarul gălăţean şi de la alte şcoli teologice din ţară. La eveniment au participat preoţi, profesori şi elevi ai seminarelor teologice de la Piatra Neamţ, Suceava, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Arad, Baia Mare, Slobozia, Tulcea şi Galaţi, cărora li s-au adăugat tineri elevi ai unor licee din Galaţi, Brăila, Tecuci şi Ianca.
După susţinerea celor 40 de lucrări, a urmat o sesiune de discuţii şi dezbateri, în care au fost prezentate aspecte şi perspective ale activităţii tinerilor în societate, mai ales în această perioadă, încercându-se identificarea unor soluţii pentru cazuri concrete cu care tinerii participanţi s-au confruntat.
Sprijin pentru o familie fără locuinţă
În aceeaşi zi, la nivelul Protopopiatului Covurlui a fost finalizată o acţiune de ajutorare a unei familii care şi-a pierdut casa şi întreaga agoniseală în urma unui incendiu. Familia greu încercată din localitatea Costache Negri, judeţul Galaţi, formată dintr-o mamă singură şi trei fiice minore, a primit în urma acestei acţiuni o locuinţă provizorie din partea unor credincioşi, iar Protoieria le-a oferit produse de igienă, alimente, haine şi alte produse de strictă necesitate, în valoare de aproximativ 1.500 lei.
Totodată, copiii vor primi în perioada următoare rechizite şi dispozitive electronice din partea Protoieriei, pentru a putea continua în condiţii optime procesul educaţional.
Donare de sânge şi plasmă convalescentă
În cadrul unei acţiuni umanitare desfăşurată la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, 50 preoţi şi credincioşi din cadrul protopopiatului Tecuci au donat sânge şi plasmă convalescentă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Galaţi, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind protecţia sanitară împotriva răspândirii noului coronavirus. Campaniile de donare de sânge organizate la nivelul Arhiepiscopiei Dunării de Jos continuă în perioada următoare cu alţi slujitori şi credincioşi din parohiile eparhiei, în prima săptămână a lunii decembrie fiind programaţi preoţi şi credincioşi din Protopopiatul Brăila.
Programul liturgic prilejuit de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei
În fiecare an, sărbătorile închinate ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al Arhiepiscopiei Dunării de Jos – Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul poporului român şi protector ceresc al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe strămoşeşti, reprezintă un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toţi slujitorii şi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În acest an, programul prilejuit de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei va consta în săvârşirea, la Catedrala Arhiepiscopală, în ziua de duminică, 29 noiembrie, a Sfintei Liturghii, începând cu orele 9.00, respectiv a slujbei Privegherii, de la ora 17:00, iar în ziua hramului, luni, 30 noiembrie 2020, Sfânta Liturghie, începând cu ora 9:00.
În cele două zile de sărbătoare, credincioşii prezenţi se vor putea închina la racla care adăposteşte un fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi ale unor sfinţi taumaturgi, care vor fi aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, cu respectarea tuturor măsurilor de distanţare fizică şi a normelor igienico-sanitare în vigoare, prin contribuţia preoţilor şi a voluntarilor.