De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Activităţi social-filantropice în Arhiepiscopia Craiovei
Centrul pentru copii "Sfântul Vasile cel Mare" din municipiul Târgu Jiu, judeţul Gorj, şi-a dovedit până în prezent din plin utilitatea. Planul de lucru a fost direcţionat către familiile defavorizate din punct de vedere social, fără posibilităţi materiale pentru susţinerea copiilor în şcoală.
Asociaţia "Vasiliada", ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, funcţionează cu succes şi pe platforma sistemului social din judeţul Gorj. Până în prezent, filiala ONG-ului din Târgu Jiu a îmbunătăţit accesul la educaţie în cazul a 35 de elevi defavorizaţi, pentru o viaţă responsabilă din punct de vedere social. Cu o experienţă de peste 10 ani în domeniul social, membrii asociaţiei au reuşit să capaciteze, prin metode eficiente, resursele de sprijin pentru cei aflaţi în nevoie. S-a urmărit în general consolidarea parteneriatului public-privat, la nivelul judeţului Gorj, prin atragerea de colaboratori în acţiuni specifice pregătirii pentru viaţă a copiilor cu risc de marginalizare socială. În acest demers, membrii "Vasiliada" - Gorj au avut alături parteneri de nădejde, precum: Inspectoratul Şcolar al Judeţului Gorj, Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, şcolile generale "Sfântul Nicolae" şi "Alexandru Ştefulescu" din Târgu Jiu, Grădiniţa "Lumea copiilor", diverse unităţi bancare cu preocupări filantropice etc. Activităţi de tip after-school, jocuri recreative şi excursii la mănăstiri Deschiderea noului an şcolar 2012-2013 va marca şi reluarea activităţilor specifice cu copiii în Centrul "Sfântul Vasile cel Mare" din Târgu Jiu. "Activităţile pe care le desfăşurăm în centru au ca scop pregătirea şcolară şi extraşcolară a elevilor la diverse materii predate la şcoală. Avem în vedere şi pregătirea temelor pentru a doua zi, dar şi activităţi cu caracter recreativ: pictură, modelaj, colaj etc. La toate acestea se adaugă activităţile non-formale de terapie prin artă şi educaţie prin aventură", mărturiseşte Georgiana Ghiţă, coordonator al filialei Târgu Jiu a Asociaţiei "Vasiliada". Din programul centrului din Târgu Jiu nu au lipsit nici participarea la campaniile caritabile, derulate de obicei în preajma Sfintelor Sărbători Pascale sau de Crăciun. "Ultimele luni la centru au fost pline de farmec, cuprinzând jocuri şi activităţi recreative. Am făcut felicitări, obiecte din lut şi alte creaţii unice au ieşit din mâinile noastre. De asemenea, am fost plăcut surprinşi de atmosfera de familie care ne-a încălzit sufletul. La centru am învăţat să lu-crăm în echipă, să comunicăm şi să avem totdeauna o concurenţă corectă. Facem şi excursii cu coordonatorii centrului. Ultima dintre ele a fost la Ursaţi-Polata, unde ne-am simţit foarte bine. Prin intermediul acestui centru pot spune că am devenit o altă persoană", spune Ionuţ din clasa a VII-a, Târgu Jiu. Au fost, de asemenea, organizate numeroase excursii şi tabere, toate prin susţinerea financiară a ONG-ului. În susţinerea financiară a activităţilor participă nemijlocit Arhiepiscopia Craiovei. Pe lângă activităţile de pregătire şcolară după modelul "after-school" şi cele privind dezvoltarea abilităţilor practice de viaţă, în cadrul centrului sunt ofe-rite şi servicii de consiliere psihologică şi educaţie parentală. (Ma-rius Stochiţoiu)